بررسی وضعیت آلودگی میکروبی در هوا و سطوح داخلی دو بیمارستان آموزشی دانشگاه علوم پزشکی مشهد

  • سال انتشار: 1400
  • محل انتشار: فصلنامه پژوهش در بهداشت محیط، دوره: 7، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_JREH-7-2_003
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 479
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مسعود یوسفی

گروه آموزشی میکروب شناسی و ویروس شناسی دانشکده پزشکی

فریا حسن زاده

دانشجوی دکتری باکتری شناسی، گروه میکروب شناسی و ویروس شناسی، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی مشهد، مشهد، ایران

عادله طباطبایی زاده

دانشجوی پزشکی، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی مشهد، مشهد، ایران

حمیدرضا نادری

دپارتمان عفونی، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی مشهد، مشهد، ایران

مجید خادم رضاییان

گروه پزشکی اجتماعی، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی مشهد

چکیده

چکیده: زمینه و هدف: عفونت های بیمارستانی همواره یکی از مشکلات عمده بهداشت و درمان می­باشد و روزبه روز بر اهمیت آن افزوده شده و چالشی برای نظام سلامت کشورها می­باشد. مطالعه حاضر با هدف بررسی میزان آلودگی در محیط و تجهیزات بیمارستان های قائم (عج) و امام رضا (ع) انجام شد.مواد و روش ها:این مطالعه مقطعی در دو بیمارستان دانشگاهی مشهد انجام شد. نمونه برداری به روش در دسترس از محیط و سطوح بخش های بالینی مختلف انجام گردید. تعداد و بازه نمونه برداری متغیر و بر اساس خط مشی کنترل عفونت هر بیمارستان در هر بخش تعیین شده بود. محل جمع آوری نمونه های محیطی شامل آب، سینک، تخت بیمار و انکوباتورها بود. نمونه­ها در محیط های کشت باکتری کشت داده شده و تعیین هویت گردید.یافته ها: از ۳۲۳ نمونه اخذ شده، ۲۷۲ نمونه (۲/۸۴%) از بیمارستان قائم (عج) و ۵۱ نمونه (۸/۱۵%) از بیمارستان امام رضا (ع) بود. ۱۲۸مورد (۱/۴۷%) از نمونه های بیمارستان امام قائم و ۱۷مورد (۳/۳۳%) از نمونه های بیمارستان امام رضا مثبت شدند (۰۷۱/۰=p). در مجموع بیشترین آلودگی مربوط به باسیلوس ها (۷/۱۶%)، استافیلوکوک اپیدرمیدیس (۸/۶%) و استافیلوکوک ساپروفیتیکوس (۰/۵%) بود. عوامل دیگر شامل استینوباکتر، انتروباکتر و سودوموناس بودند.نتیجه گیری: گونه­های باسیلوس به دلیل اسپور ماندگاری بالایی در محیط دارند و حذف آنها شاخصی از بهداشت محیط مناسب خواهد بود. وجود باکتری های بالقوه بیماری زا در محیط بیمارستان، اهمیت برنامه­های کنترلی و نظارتی بهداشت محیطی را آشکار می­سازد.نوع مقاله: پژوهشی

کلیدواژه ها

آلودگی بیمارستانی, عفونت بیمارستانی, مشهد

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.