مدل سازی جذب سالیانه کربن اتمسفری توسط نهال های کلن صنوبر هیبریدی (Populus euramericana ۴۸۸) با استفاده از معادلات رشدسنجی

  • سال انتشار: 1394
  • محل انتشار: فصلنامه بوم شناسی کاربردی، دوره: 4، شماره: 13
  • کد COI اختصاصی: JR_IJAE-4-13_005
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 191
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

علی اصغر واحدی

Research Institute of Forests and Rangelands, Agricultural Research Education and Extension

اسداله متاجی

College Of Natur. Resour. and Agric., Science and Research Branch, Islamic

رضا اخوان

Research Institute of Forests and Rangelands, Agricultural Research Education and Extension

چکیده

مدل سازی رشدسنجی نهال های کلن صنوبر هیبریدی تحت کشت منجر به افزایش دقت برآورد تولید خالص و ترسیب کربن در مقیاس وسیع می شود که برای ارزیابی و انتخاب نهال های برتر به منظور فروش بیشتر برای تامین منابع سلولزی و ذخایر انرژی زیستی به کار می رود. بدین منظور ۲۵ قلمه از نهال کلن مورد مطالعه (P. euramericana ۴۸۸) در اسفند ۱۳۹۱ با ۳ تکرار در کرت های ۱×۱ متر مربع در نهالستان تلوکلای ساری کاشته شدند. در دی ۱۳۹۲ از هر کرت تعداد ۱۰ نهال مشتمل بر دو طبقه قطری (۲-۱/۱ و ۱-۰ سانتی متر) انتخاب شدند. از هر طبقه با توجه به تعداد و توزیع قطری پایه های موجود به ترتیب ۲۴ و ۶ پایه با ریشه از خاک خارج شدند، ریشه و ساقه نهال ها از هم جدا شده و طی ۴۸ ساعت در دمای ۸۵ درجه سانتی گراد در آون خشک شدند. برای مدل‎سازی از دو متغیر قطر یقه و ارتفاع کل استفاده شد. نتایج مدل‎سازی نشان داد مدل چند متغیره مشتمل بر لگاریتم قطر، لگاریتم ارتفاع و مربع لگاریتم قطر با میانگین ضریب کربن ۴۴/۰=[C]  مدل بهینه تخمین ترسیب کربن (۰۵۶/۱ = CF ۷۳۲/۰ = R۲adj) برای انتخاب نهال های برتر می باشد. مدل مذکور در اوایل دوران رشد دارای دقت قابل ملاحظه و اعتبار محاسباتی بوده و به عنوان معیار بارز برای ارزیابی استاندارد و انتخاب نهال های برتر کلن صنوبر مورد مطالعه در یک مدیریت بهینه در راستای اهداف توسعه پایدار محسوب شود.

کلیدواژه ها

Modeling, Carbon sequestration, Biomass, Sustainable development, Hybrid poplar, Cellulose resources, Bio-energy., مدل‎سازی, ترسیب کربن, زیست توده, توسعه پایدار, صنوبر هیبریدی, منابع سلولزی, انرژی زیستی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.