اثر سد زاینده رود بر جوامع بزرگ بی مهرگان کفزی و کیفیت آب رودخانه زاینده رود با استفاده از شاخص های زیستی BMWP و ASPT

  • سال انتشار: 1396
  • محل انتشار: فصلنامه بوم شناسی کاربردی، دوره: 6، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_IJAE-6-2_005
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 140
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

هاجر ابراهیمی دستگردی

Dept. of Natur. Resour., Isf. Univ. of Technol., Isfahan, Iran.

عیسی ابراهیمی

Dept. of Natur. Resour., Isf. Univ. of Technol., Isfahan, Iran.

سیما فاخران اصفهانی

Dept. of Natur. Resour., Isf. Univ. of Technol., Isfahan, Iran.

چکیده

سدها منافع زیادی برای جوامع انسانی فراهم می کنند. اما در حال حاضر از مهم ترین عوامل موثر بر تخریب زیستگاه ها و تغییرات هیدرولوژیک آب های جاری محسوب می شوند. به منظور ارزیابی اثرات اکولوژیک سد زاینده رود بر جوامع کفزی و کیفیت آب این رودخانه، با استفاده از شاخص های زیستی BMWP و ASPT، تعداد ۶ ایستگاه نمونه برداری در بستر رودخانه انتخاب و از طریق نمونه برداری با ۳ تکرار در هر ایستگاه، وضعیت بزرگ بی مهرگان کفزی آن به روش کمی از تیرماه ۱۳۹۲ تا خرداد ۱۳۹۳ با تناوب ۴۵ روز یک بار بررسی شد. کفزیان شناسایی شده متعلق به ۳۱ خانواده از ۱۶ راسته و ۷ رده بودند. نتایج مقایسه میانگین شاخص BMWP در ایستگاه های مورد مطالعه بسیار معنی د ار (۰۰۱/۰ < p) و در بین فصول مختلف سال در همه ایستگاه ها به جز ایستگاه آورگان معنی دار (۰۵/۰< p) بود. شاخص ASPT نیز بین ایستگاه ها اختلاف بسیار معنی دار نشان داد (۰۱/۰p< ). علاوه بر آن محاسبه شاخص تنوع شانون نیز نشان داد که ایجاد سد زاینده رود به دلیل تغییر در عمق، شدت و سرعت جریان آب و ساختار بستر باعث ایجاد تغییرات قابل توجه در تنوع و ترکیب جوامع کفزی پایین دست سد شده است.

کلیدواژه ها

Zayandehroud Dam, Biological indicators, BMWP, ASPT, Shannon diversity index., سد زاینده رود, کفزیان, تنوع, عوامل محیطی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.