پیامدهای اقتصادی تغییر کاربری مراتع به دیم زار از جنبه کارکردهای حفظ آب و خاک

  • سال انتشار: 1396
  • محل انتشار: فصلنامه بوم شناسی کاربردی، دوره: 6، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_IJAE-6-2_003
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 196
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

افتخار بارانیان کبیر

Dept. of Natur. Resour, Isf. Univ. of Technol, Isfahan, Iran.

سید علیرضا موسوی

Dept. of Natur. Resour, Isf. Univ. of Technol, Isfahan, Iran.

حسین بشری

Dept. of Natur. Resour, Isf. Univ. of Technol, Isfahan, Iran.

محمدرضا مصدقی

Dept. of Soil Sci, College of Agric, Isf. Univ. of Technol, Isfahan, Iran.

مهدی بصیری

Dept. of Natur. Resour, Isf. Univ. of Technol, Isfahan, Iran.

چکیده

امروزه بهره برداری از منابع طبیعی بدون توجه به ارزش واقعی و ظرفیت های محیطی، یکی از مسائل پیش روی کشورهای در حال توسعه بوده و شاهد تغییر کاربری مرتع به کشاورزی برای دستیابی سریع به تولید بیشتر هستیم. پژوهش حاضر در بخشی از منطقه فریدونشهر اصفهان، تاثیر اقتصادی تبدیل مراتع خوب و ضعیف به دیم زار را از نظر کارکردهای حفظ آب و خاک بررسی نموده است. ویژگی های هیدرولیکی و نفوذپذیری با استفاده از دستگاه نفوذسنج مکشی و میزان فرسایش و رسوب به روش MPSIAC برآورد گردید. همچنین از روش هزینه جایگزین برای برآورد ارزش اقتصادی کارکردهای حفظ آب و خاک در هر کاربری بهره گرفته شد. نتایج نشان داد که مرتع خوب نسبت به دیگر کاربری ها کمترین میزان روان آب (۶۶/۶ میلی متر)، فرسایش (۱۴/۲۹۸ مترمکعب بر کیلومتر مربع در سال) و رسوب (۴۲/۱۲۹ تن بر کیلومتر مربع در سال) را در هر هکتار داشته است. ارزش اقتصادی کارکرد حفظ آب و خاک هر هکتار از مرتع خوب و ضعیف در مقایسه با دیم زار نیز به ترتیب حداقل ۳۸/۲۰ و ۱۹/۱۳ میلیون ریال در سال بیشتر بوده که معادل منفعت اقتصادی سالانه عدم تبدیل هر هکتار مرتع است؛ لذا به منظور مدیریت جامع نگر سرزمین مطابق با اصول توسعه پایدار، حفظ مراتع پیشنهاد می شود.

کلیدواژه ها

Land use change, Infiltration, Erosion, Holistic management, Replacement cost approach., تبدیل کاربری, نفوذپذیری, فرسایش, مدیریت همه جانبه نگر, روش هزینه جایگزین

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.