مطالعه و بررسی نمونه های فرسایش یافته سنگ مرمر بنای تاریخی مدرسه چهار باغ اصفهان

  • سال انتشار: 1384
  • محل انتشار: فصلنامه سرامیک ایران، دوره: 1، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_JICERS-1-2_004
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 248
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

محمد حسن صرافی

امیرعلی یوزباشی

اسماعیل صلاحی

چکیده

با توجه به نقش بناهای تاریخی که یادگار با ارزش فرهنگ سنتی و تاریخی هر جامعه ای می باشند، مراقبت و نگهداری از آن ها بسیار ضروری است. مشاهده بناهای تاریخی،  فرسایش سریع آن ها را نشان می دهد و چنانچه به طور جدی برای این مشکل، راه حلی پیدا نشود، در آینده ای نزدیک، خسارات مادی و معنوی جبران ناپذیری به بار خواهد آمد. در کشور ایران، از جمله بناهای تاریخی که سنگ های مرمر به کار رفته در ساخت آن در سالیان دراز، دستخوش فرسایش شده اند، مدرسه چهار باغ اصفهان می باشد. به همین منظور، فرسایش سنگ های مرمر در این بنای تاریخی با استفاده از روش های آنالیز دستگاهی، مثل میکروسکوپ نوری (OM)، میکروسکوپ الکترونی روبشی (SEM) به همراه آنالیز EDX، طیف سنجی فلورسانس پرتو ایکس (XRF)، پراش پرتو ایکس (XRD) و پلاسمای جفت شده القایی (ICP)  مطالعه شد. نتایج نشان داد که دو عامل در فرسایش سنگ های مرمر اثر گذارند. یکی نفوذ رطوبت به درون بافت سنگ و پدید آمدن فرایند انحلال و تبلور دوباره که در اثر تغییر دما پدید می آید و باعث پوکی و عدم پیوستگی بافت سنگ می شود و عامل دیگر، وجود محلول های اسیدی ناشی از آلودگی گازهای اسیدی که به باران های اسیدی موسومند که در اثر تماس آن ها با سطح سنگ، سبب انحلال سطحی و تغییر ساختار و فرسایش می شوند. آنالیز عنصری نمونه ها به همراه آنالیز فازی آن ها نشان داد که علاوه بر ترکیب اصلی سنگ یعنی کربنات کلسیم، ترکیبات جانبی دیگری چون سولفات کلسیم، هیدروکسید آهن و در مواردی کلرید سدیم نیز در ریزساختار وجود دارند.

کلیدواژه ها

فرسایش شیمیایی, سنگ مرمر, بنای تاریخی, مدرسه چهار باغ اصفهان

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.