تحلیل ویژگی های هندسی فرمی در گونه شناسی و فناوری ساخت بناهای بلندمرتبه استان اصفهان نمونه مطالعاتی: مناره های منفرد

  • سال انتشار: 1400
  • محل انتشار: مجله صفه، دوره: 31، شماره: 3
  • کد COI اختصاصی: JR_SOFEH-31-3_007
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 379
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

ساناز رهروی پوده

استادیار دانشگاه آزاد اسلامی، واحد اصفهان (خوراسگان)

کیانوش صفاری پور اصفهانی

دانشجوی کارشناسی معماری دانشگاه آزاد اسلامی، واحد اصفهان (خوراسگان)

چکیده

در شهرهایی همچون اصفهان مناره نقش تاثیرگذاری در حیطه فضای شهری در بافت های تاریخی دارند؛ این بناها عملکردهای متفاوتی را پوشش می داده اند و دارای ویژگی های معماری، سازه ای، و تزیینات گوناگون در اجزای تشکیل دهنده خود بودند و هستند. باور بنیادین محققان در پژوهش حاضر آن است که فرم نهایی اجزای تشکیل دهنده مناره های شهر اصفهان به شکل مستقیم از نوع چینش آجرها، توانمندی استادکاران سنتی، شکل پلان، و شکل تزیینات تاثیر می پذیرد. در این پژوهش با معرفی اجزای مناره و بررسی نمونه هایی از مناره های موجود در شهر اصفهان، ویژگی های هندسی در تحلیل فرم نهایی و چگونگی جزئیات اجرایی و ساخت آن ها بررسی می شود. در مطالعاتی پس از معرفی، مناره ها به صورت توصیفی از نظر عملکردی، سازه ای، و شکلی بررسی شده اند. در پژوهش پیش رو علاوه بر گونه شناسی و دسته بندی مناره ها، به تحلیل چگونگی ساخت آن ها نیز پرداخته خواهد شد؛ از مطالعات کتابخانه ای، مشاهده و برداشت میدانی، و مصاحبه با استادکاران معماری سنتی بهره برداری می شود و سپس نظام هندسی، گونه شناسی، و ساختار سازه ای نمونه ها از طریق مدل سازی با نرم افزارهای سه بعدی پیاده می گردد. در ابتدا مناره ها معرفی و بعد به اجزای تشکیل دهنده آن ها اشاره خواهد شد، سپس به گونه شناسی آن ها بر مبنای موقعیت قرارگیری، تعداد طبقات، شکل پلان، فرم نهایی، پلکان، و پایه پرداخته و در انتها روش ساخت مناره ها بررسی خواهد شد. یافته های این پژوهش بیانگر آن است که به لحاظ پلان مناره های شهر اصفهان، دایره ای و چپ گرد هستند و هرقدر ارتفاع مناره بیشتر بوده، قطر دیوار خارجی آن را بیشتر می گرفته اند، از نظر حجم مناره های منفرد اصفهان به اشکال استوانه و مخروط ناقص هستند که به صورت با پایه و بدون پایه ساخته شده اند، دو نوع کلاف چوبی در ساخت این مناره ها استفاده شده است و همه مراحل ساخت دیوار خارجی همراه با ساخت پله ها انجام می شده است تا به صورت هشت و گیر ساخته شوند.

کلیدواژه ها

گونه شناسی مناره های منفرد, فناوری ساخت مناره ها, ویژگی های هندسی, توانمندی استادکاران معماری سنتی اصفهان

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.