جلوه های خاص موسیقایی تصویری و زبانی در هزاره دوم آهوی کوهی

  • سال انتشار: 1392
  • محل انتشار: مجله ادبیات پارسی معاصر، دوره: 3، شماره: 3
  • کد COI اختصاصی: JR_PARSI-3-3_007
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 179
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

عفت نقابی

استادیار دانشگاه خوارزمی (تربیت معلم تهران)

معصومه فرج پور

دانشجوی دکتری، دانشگاه رازی کرمانشاه

چکیده

مجموعه عواملی که زبان شعر را از زبان روزمره به اعتبار بخشیدن آهنگ و توازن امتیاز می بخشند و در حقیقت از رهگذر نظام موسیقایی سبب رستاخیر کلمه ها و تشخص واژه ها در زبان می شوند، گروه موسیقایی نامیده اند. این گروه موسیقایی خود عوامل شناخته شده ای چون موسیقی بیرونی، کناری، درونی و معنوی دارد که کم و بیش شناخته شده است و عوامل شناخته نشده ای نیز دارد که فقط قابل حس است و گاه تصویری است که علاوه بر  لذت شنیداری، حظ دیداری آن نیز نصیب خواننده می گردد. شفیعی کدکنی (م.سرشک)، شاعر برجسته معاصر، توجه خاصی به موسیقی شعر داشته و در انتقال عواطف شعری خود از جلوه های مختلف موسیقی شعر بهره جسته است. با توجه به اینکه شفیعی خود در عرصه موسیقی شعر صاحب نظر است و با عنایت به این مسئله که او به هماهنگی موسیقی با عاطفه و معنای حاکم بر شعر و تاثیر بسزایی که این عوامل بر فهم و ایجاد لذت در خواننده دارد، واقف است، این سوال مطرح است که علاوه بر عوامل شناخته شده موسیقی چه عوامل و عناصر دیگری در موسیقی شعر شفیعی موثرند؟ ما در این مقال به بررسی این عوامل موسیقایی و عناصر شناخته نشده که در شعر شفیعی قابل حس اند و به نوعی در ایجاد، تقویت و یا تغییر موسیقی شعر شفیعی موثرند، اما در حوزه هیچ کدام از انواع چهارگانه موسیقی شعر نمی گنجند پرداخته و تمام اشعار هزاره دوم آهوی کوهی را از این منظر بررسی کرده ایم و به این نتیجه رسیده ایم که عوامل موسیقایی تصویری چون برش های درون مصراعی و عناصر زبانی چون کاربرد آرکائیک زبان نیز در موسیقی و آهنگین نمودن شعر شفیعی تاثیر بسزایی دارند.

کلیدواژه ها

شعر معاصر, موسیقی شعر, شفیعی کدکنی (م. سرشک), هزاره دوم آهوی کوهی, برش های درون مصراعی, آرکائیسم زبانی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.