بررسی اثرات احداث سد سارادان بر سفره آب زیرزمینی دشت ایرانشهر

  • سال انتشار: 1388
  • محل انتشار: شرکت سهامی آب منطقه ای سیستان و بلوچستان
  • کد COI اختصاصی:
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 753
دانلود فایل این طرح

نویسندگان

حبیب بیابانگرد

چکیده

< p> محدوده مطالعاتی سد سارادان واقع در دشت ایرانشهر است. دشت ایرانشهر از شمال با محدوده مطالعاتی خاش، از شرق با محدوده های سیب سوران و زابلی، از جنوب با محدوده مطالعاتی سرباز و از غرب به محدوده های مطالعا تی بزمان- سردگال و اسپکه- مسکوتان محدود می شود. سد سارادان درشرق آبادی سارادان بین طولهای جغرافیایی '۲۵ ˚۶۱ تا '۹۵ ˚۶۰ شرقی و عرض هیا جغرافیایی '۴۰ ˚۲۶ تا '۴۸ ˚۲۷  شمالی در۲۷ کیلومتری شمال شرق شهرستان ایرانشهر قرار دارد. از دیدگاه زمین ساختی دشت ایرانشهر در زون مکران واقع می شود. از نظر هیدرولوژی دشت ایرانشهر عمده تا"دارای رودخانه های فصلی می باشد که سد سارادان بر روی رودخانه فصلی کنارو بنا شده است. سنگ های پایه سد اغلب شیلی و آمیزه رنگین می باشند. هدف از احداث این سد تغذیه سفره آب زیرزمینی بخش شرقی دشت ایرانشهر است، متاسفانه سیستم اندازه گیری مدونی به منظور پایش تاثیر سد بر آبخوان وجود ندارد. وجود پادگانه های آبرفتی بالا دست سد با ضخامت قابل ملاحظه و حمل آن به داخل سد احتمال پر شدن سد از رسوب و باعث کم رنگ شدن هدف تغذیه ای سد خواهد شد. بر اساس اطلاعات بدست آمده از لوگ های حفاری چاههای اکتشافی و مشاهده ای و نیز با توجه به اینکه هیچ تغییر سطح آبی در حین حفاریها مشاهده نشده است نشان می دهد که لایه محبوس کننده در آبخوان دشت ایرانشهر وجود ندارد و این آبخوان یک آبخوان آزاد می باشد. مطالعات ویژگی های هیدروژئولوژیکی محدوده سد سارادان نشان می دهد که مهم ترین منابع آبهای زیر زمینی در مخازن آبرفتی با آبدهی بسیار خوبی نهفته است. سنگ کف اغلب مخروطه افکنه ها و مسیل را سازند فلیش تشکیل می دهدکه با یک گسل در سر تا سر دشت مجاورت پیدا می کند و در تغذیه دشت اثر مثبت دارد. اثرات تغذیه ای سد سارادان بر سفره آب زیرزمینی دشت ایرانشهر با استفاده از مقادیر اولیه پارامترآبدهی و هدایت هیدرولیکی حاصل از مشاهده لوگهای حفاری چاه های اکتشافی و مشاهده ای< br /> موجود و نیز نتایج آزمایش های پمپاژ در مدل جریان آب زیرزمینی مورد استفاده و بررسی قرار گرفتند. نظر به اینکه هدف از ساخت سد تغذیه سفره آب زیرزمینی منطقه می باشد سد به گونه ای ساخته شده است که فاقد پرده آب بند در زیر آن بوده و آب از زیر ساختگاه سد عبور می کند. همچنین دیواره های مخزن سد نیز آب را از خود عبور داده و باعث تغذیه می شوند و بر اساس متوسط آورد سالیانه رودخانه فصلی کنارو حدود ۲۵/۵ میلیون متر مکعب آب می تواند از طریق سد در سفره تغذیه صورت گیرد. برای پیش بینی تاثیر این تغذیه بر سفره تعداد ۱۴ حلقه چاه تغذیه ای در محل ورودی این جریان زیرزمینی به سفره در نظر گرفته شده است. تغذیه صورت گرفته از طریق این چاه ها به مدل اعمال گردیده است. با توجه به اینکه دوره شبیه سازی مدل ۱۲ ماه (یک سال آبی) می باشد پیش بینی نیز برای مدت یک سال صورت گرفته است. در مناطق مجاور محل تغذیه مقداری بالا آمدگی از بیش از ۲ متر تا حدود ۰/۰۱ متر بطرف غرب دیده می شود و سپس تغییرات و افزایش سطح آب زیرزمینی به صفر می رسد.< /p>

کلیدواژه ها

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.