بررسی برداشت شن، ماسه و مصالح رودخانه ای و لایروبی در بستر و حریم رودخانه ها و مسیل ها بر محیط زیست (مطالعه موردی رودخانه مجن شاهرود)

  • سال انتشار: 1393
  • محل انتشار: شرکت سهامی آب منطقه ای سمنان
  • کد COI اختصاصی:
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 1680
دانلود فایل این طرح

نویسندگان

خسرو حسینی

سیدمهدی حسینی مرعشی

چکیده

< p> استفاده از شن و ماسه، از دیر باز به همراه پیشرفت انسان در عرصه های مختلف همچون تهیه بتن کاربرد بیشتری یافته است. برداشت شن و ماسه از رودخانه ها، اگر در قالب ضوابط فنی انجام نگیرد، قطعا موجب آثار منفی بر پیامدهای ریخت شناسی مانند: شریانی شدن رودخانه ها، پیامدهای منفی بر سازه های حاشیه ای مانند: آبشستگی پای پل، پیامدهای زیست محیطی مانند: کاهش کیفیت آب و...، پیامدهای منفی در نحوه انتقال رسوب مانند: فرسایش و تغییر درالگوی رسوبگذاری خواهد شد. در این تحقیق به بررسی اثرات برداشت مصالح از رودخانه های مجن و شاهرود، واقع در استان سمنان، بر هیدرولیک جریان و الگوی انتقال رسوب پرداخته شده است و تغییرات زیست محیطی حادث شده در این رابطه بررسی گردیده است. بررسی اثرات برداشت مصالح بر هیدرولیک جریان و توزیع رسوب توسط نرم افزار HEC-RAS ۴.۰ در دو رودخانه مورد مطالعه انجام گرفته است. بررسی های میدانی، مدلسازی جریان و رسوب در رودخانه نشان داد که برداشت مصالح در معادن سبب تغییر الگوی رسوبگذاری و فرسایش در بالادست و پایین دست اکثر معادن شده است. بازه هایی که در شرایط طبیعی رودخانه در حال فرسایش بوده اند، پس از برداشت مصالح دجار فرسایش بیشتری گردیده اند و در بازه هایی که رسوبگذاری فرآیند غالب رودخانه در شرایط طبیعی بوده است، پس از ایجاد معادن، رسوبگذاری تشدید گردیده است. برداشت مصالح از بستر و سیلاب دشت رودخانه ی شاهرود، بطور کلی سبب اندکی افزایش در مقادیر عمق جریان، عدد فرود و تنش برشی نسبت به حالت قبل از برداشت می< br /> گردد. متوسط عرض بستر کانال اصلی رودخانه افزایش و متوسط عرض سیلابدشت کاهش می یابد. ظرفیت آبگذری رودخانه افزایش و در نتیجه پتانسیل فرسایش پذیری رودخانه بالاتر رفته است. تغییرات عمده در شاخصه های هیدرولیکی و رسوب پس از برداشت، بیشتر در بازه ی معدن شهرداری شاهرود تا معدن مظفری رخ داده است. به عنوان یکی از اهداف تحقیق، تاثیر برداشت مصالح از رودخانه بر سازه های هیدرولیکی متقلطع رودخانه بررسی گردیده است. در این تحقیق مشخص گردید که برداشت مصالح از رودخانه ی شاهرود، اثر قابل ملاحظه ای بر سازه های هیدرولیکی متقاطع رودخانه ندارد. در پایان با در نظر گرفتن اصول فنی برداشت، یک معدن با برداشت بسیار محدود در پایین دست رودخانه مجن پیشنهاد گردیده است.< /p>

کلیدواژه ها

رداشت شنن و ماسنه رودخاننه ای ، HEC-RAS ، رسنوب ، رودخاننه مجنن شناهرود ، مدلسازی رسوب

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.