مقایسه راهبردهای مقابله ای و کیفیت دلبستگی دانش آموزان مبتلا و غیرمبتلا به اختلال وسواس - بی اختیاری

  • سال انتشار: 1396
  • محل انتشار: فصلنامه سلامت روان کودک، دوره: 4، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_CHILD-4-2_014
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 141
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

فرحناز شاکه نیا

University of Isfahan

محمدباقر کجباف

University of Isfahan

طاهره گلکاری

University of Isfahan

چکیده

زمینه و هدف: راهبردهای مقابله ­ای و کیفیت دلبستگی از متغیرهای مهم در سلامت روانی کودکان و نوجوانان است. هدف پژوهش حاضر مقایسه راهبردهای مقابله­ای و کیفیت دلبستگی در دانش ­آموزان مبتلا و غیرمبتلا به اختلال وسواس­- بی اختیاری بود. روش: طرح پژوهش توصیفی از نوع علی- مقایسه ­ای بود. جامعه آماری شامل تمامی دانش ­آموزان دختر پایه چهارم و پنجم شهر شیراز در سال تحصیلی ۱۳۹۵ بود. در این پژوهش از میان ۶۰ دانش ­آموز دختر دوره ابتدایی، بر اساس نمونه ­گیری در دسترس، دو گروه ۳۰ نفری مبتلا و غیرمبتلا به اختلال وسواس­- بی­­ اختیاری انتخاب شدند. برای جمع ­آوری داده­ها از مقیاس وسواس بی ­اختیاری ییل  براون (گودمن و همکاران، ۱۹۸۹)، مقیاس دلبستگی به والدین و همسالان نسخه تجدیدنظر شده (گالون و رابینسون، ۲۰۰۵) و پرسشنامه رفتارهای مقابله­ ای کودکان (بریتانی وهرناندز، ۲۰۰۸) استفاده شد. داده­ ها با استفاده از تحلیل واریانس چندمتغیری مورد تحلیل قرار گرفت. یافته ­ها: نتایج آزمون t مستقل نشان داد که بین دو گروه در متغیر کیفیت دلبستگی تفاوت معناداری وجود دارد (۰/۰۵p < ). به عبارت دیگر کودکان مبتلابه اختلال وسواس­- بی ­­اختیاری نسبت به کودکان غیرمبتلا در متغیر کیفیت دلبستگی نمرات پایین ­تری کسب کردند. نتایج آزمون تحلیل واریانس چندمتغیری نشان داد که ازخودبیگانگی و کنار آمدن ویرانگر با مشکل در کودکان مبتلابه اختلال وسواس­- بی اختیاری در مقایسه با کودکان غیر مبتلا بیشتر است (۰/۰۵p < ). درحالی که اعتماد و کنار آمدن سازش­یافته با مشکل در کودکان مبتلا در مقایسه با کودکان غیرمبتلا کمتر بود (۰/۰۵p < ). نتیجه ­گیری: تشخیص به­ موقع اشکال در راهبردهای مقابله ­ای کودکان و سبک ­های دلبستگی و مداخله صحیح، در پیشگیری و درمان اختلال وسواس­- بی­ اختیاری موثر است.

کلیدواژه ها

Quality of attachment, coping strategies, obsessive-compulsive disorder, کیفیت دلبستگی, راهبردهای مقابله ای, اختلال وسواسی- بی اختیاری

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.