مطالعه کیفیت زندگی والدین دارای بیش از یک فرزند با نیازهای ویژه

  • سال انتشار: 1396
  • محل انتشار: فصلنامه سلامت روان کودک، دوره: 4، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_CHILD-4-2_007
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 198
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مریم طهرانی زاده

Karaj Payam- Noor University

محمد سعید مردوخی

Karaj Payam- Noor University

رقیه حاجی رستملو

Islamic Azad University, Karaj Branch

چکیده

زمینه و هدف: داشتن یک کودک با نیاز ویژه برای خانواده­ تنش­ هایی را به وجود می­ آورد و بر کارکرد خانوادگی و روابط والدین با یکدیگر تاثیر منفی می ­گذارد، ازاین رو هدف پژوهش حاضر مطالعه کیفیت زندگی والدین دارای بیش از یک کودک با نیاز ویژه بود.  روش: مطالعه حاضر از نوع علی­- مقایسه ­ای بود. جامعه آماری شامل تمامی والدین کودکان با بیش از یک فرزند با نیازهای ویژه و والدین کودکان بهنجار استان کردستان در سال تحصیلی ۹۵-۱۳۹۴ بودند که از بین آنها ۱۶۰ زوج والدین ­(۸۲ زوج والدین کودکان با نیاز ویژه و ۷۸ زوج والدین کودکان بدون نیازهای ویژه) از طریق نمونه­ گیری در دسترس به عنوان نمونه مورد مطالعه انتخاب شدند. برای جمع­ آوری داده­ ها از پرسشنامه کیفیت زندگی سازمان سلامت جهانی (۱۹۹۶) استفاده شد. تحلیل داده­ های پژوهش با استفاده از آزمون تحلیل کوواریانس چندمتغیری انجام شد. یافته­ ها: یافته ­های پژوهش نشان داد کیفیت زندگی والدین دارای بیش از یک فرزند با نیاز ویژه تفاوت معناداری نسبت به والدین کودکان بهنجار داشت­؛ بدین معنا که والدین کودکان با نیاز ویژه در ابعاد سلامت جسمانی (۰/۰۰۰۱(p < ، روابط اجتماعی (۰/۰۰۰۱(p < ، سلامت روانی (۰/۰۰۰۱(p < ، و سلامت محیط (۰/۰۰۰۱(p < تفاوت معناداری در مقایسه با والدین کودکان بهنجار داشتند. نتیجه­گیری: بر اساس نتایج پژوهش حاضر حضور کودکان دارای نیازهای ویژه در خانواده بر سلامت روانی و کیفیت زندگی والدین و سایر اعضای خانواده تاثیر منفی می ­گذارد، بنابراین شناسایی نیازهای این خانواده ­ها و حمایت از آنها دارای اهمیت است.

کلیدواژه ها

Quality of life, parents, children with special needs, کیفیت زندگی, والدین, کودک با نیاز ویژه

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.