مقایسه توجه گزینشی و حل مسئله بین دانش آموزان پسر مبتلا به اختلال نارسایی توجه-فزون کنشی و اختلال نافرمانی مقابله ای

سال انتشار: 1397
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 158

فایل این مقاله در 13 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این مقاله:

شناسه ملی سند علمی:

JR_CHILD-5-4_018

تاریخ نمایه سازی: 7 مهر 1400

چکیده مقاله:

زمینه و هدف: اختلال­ های نارسایی توجه- فزون­ کنشی و نافرمانی مقابله ­ای، وجوه تشابه و تمایز زیادی دارند که شناخت آنها در تشخیص و مداخلات درمانی، حائز اهمیت است. پژوهش حاضر با هدف مقایسه دو کنش ­اجرایی توجه­ گزینشی و حل مسئله بین دانش ­آموزان پسر واجد مبتلا به این دو اختلال انجام شد. روش: طرح پژوهش از دسته پژوهش­ های مقایسه ­­­­­ای بوده و جامعه آماری آن را تمامی دانش ­آموزان مقطع ابتدایی واجد تشخیص اختلال نارسایی توجه-فزون­ کنشی و نافرمانی مقابله ­ای شهرستان شهرکرد در سال تحصیلی۹۶-۱۳۹۵ تشکیل می­ دادند. نمونه مورد مطالعه شامل، ۳۲ دانش ­آموز واجد اختلال نافرمانی مقابله ­ای و ۴۷ دانش ­آموز واجد اختلال نارسایی­ توجه-فزون­ کنشی بود که به شیوه نمونه­ گیری در دسترس انتخاب شدند. ابزارهای پژوهش شامل آزمون استروپ ساده (استروپ،۱۹۳۵) و آزمون برج لندن (شایس،۱۹۸۲) بود که به صورت انفرادی اجرا شدند. داده­ های جمع ­آوری شده با استفاده از تحلیل واریانس چندمتغیره و آزمون یومن­ ویتنی تحلیل شد.   یافته­ ها: نتایج نشان داد که دانش ­آموزان مبتلا به اختلال نارسایی­ توجه-فزون­ کنشی در آزمون توجه گزینشی استروپ به­ طور معناداری نمرات بیشتری در شاخص­ های خطای ناهمخوان، بدون پاسخ همخوان، تعداد صحیح همخوان، و تعداد صحیح ناهمخوان در مقایسه با دانش ­آموزان اختلال نافرمانی مقابله­ای دارند (۰/۰۵>p)، اما در شاخص ­های حل مسئله، تفاوت معناداری مشاهده نشد. نتیجه گیری: نمرات پایین ­تر توجه گزینشی دانش ­آموزان واجد تشخیص اختلال نارسایی­ توجه-فزون­ کنشی در مقایسه با دانش ­آموزان با اختلال نافرمانی مقابله­ ای، می­تواند یک ویژگی مهم تشخیصی بین این دو اختلال و ناشی از نارسایی عصب ­­­شناختی این کودکان باشد.  

کلیدواژه ها:

Executive functions ، attention deficit/hyperactivity disorder ، oppositional defiant disorder ، کنش های اجرایی ، اختلال نارسایی توجه- فزون کنشی ، اختلال نافرمانی مقابله ای

نویسندگان

مرتضی ابراهیمی

Faculty of Humanities, Najafabad Branch, Islamic Azad University, Najafabad, Iran

سید عباس حقایق

Department of Psychology, Faculty of Humanities, Najafabad Branch, Islamic Azad University, Najafabad, Iran

مراجع و منابع این مقاله:

لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :
  • Stormont M, Beckner R, Mitchell B, Richter M. Supporting successful ...
  • Boelema SR, Harakeh Z, van Zandvoort MJE, Reijneveld SA, Verhulst ...
  • Bagheri F, Manteghiyan E, Taghva A. Comparison of selective attention ...
  • González-Castro P, Rodríguez C, Cueli M, Cabeza L, Álvarez L. ...
  • Nejati V, Bahrami H, Abravan M, Robenzade Sh, Motiei H. ...
  • Injoque-Ricle I, Burin DI. Memoria de Trabajo y Planificación en ...
  • LezakMD, Howieson DB, Loring DW, Fischer JS. Neuropsychological Assessment. ۴th ...
  • نمایش کامل مراجع