تاثیر محلول پاشی نانو کود آلی و هیومیک اسید بر ویژگی های بیوشیمیایی و برخی ترکیب های تشکیل دهنده اسانس گل محمدی (Rosa damascena Mill.)

  • سال انتشار: 1398
  • محل انتشار: مجله تحقیقات گیاهان دارویی و معطر ایران، دوره: 35، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_IJMAPR-35-1_011
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 200
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مرضیه شهسواری

دانش آموخته کارشناسی ارشد، گروه علوم باغبانی، واحد اصفهان (خوراسگان)، دانشگاه آزاد اسلامی، اصفهان، ایران

داود نادری

استادیار، گروه علوم باغبانی، واحد اصفهان (خوراسگان)، دانشگاه آزاد اسلامی، اصفهان، ایران و عضو باشگاه پژوهشگران جوان

محمدمهدی قیصری

استادیار، دانشکده علوم پایه، واحد اصفهان (خوراسگان)، دانشگاه آزاد اسلامی، اصفهان، ایران

چکیده

تغذیه متعادل یکی از مهمترین فاکتورهای تاثیرگذار در بهبود عملکرد و کیفیت گل محمدی (Rosa damascena Mill.) می باشد. در سال های اخیر رویکرد حذف یا کاهش مصرف کودهای شیمیایی با هدف جایگزین نمودن کودهای آلی و فرآورده های جدید بسیار مورد توجه قرار گرفته است. بدین منظور پژوهشی در سال های ۱۳۹۶-۱۳۹۵ به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با دو عامل کود آلی نانو (سطوح صفر، ۲، ۳ و CC۴ در یک لیتر آب) و هیومیک اسید (سطوح صفر، ۱، ۲ و ۳ میلی لیتر در یک لیتر آب) در سه تکرار در شهرستان علویجه استان اصفهان اجرا گردید. نتایج نشان داد بیشترین میزان نیتروژن (۳.۹۲% و ۳.۷۹%) به ترتیب در تیمارهای نانو کود آلی ۴ و ۳ در هزار و بیشترین میزان فسفر و پتاسیم (به ترتیب ۲.۶۸ و ۱۰.۴۵ گرم بر کیلوگرم) در تیمار نانو کود آلی ۴ در هزار حاصل شد. بیشترین میزان آنتوسیانین (۶۳/۶۲ میکرومول در گرم) در تیمار نانو کود آلی ۳ در هزار و بیشترین میزان کاروتنوئید (رنج بین ۴۴/۰ تا ۳۵/۰ میلی گرم در گرم) در تیمارهای هیومیک اسید بدون نانو کود و به همراه نانو کود ۲، ۴ و ۳ در هزار بدست آمد. ترکیب های ۲- فنیل اتانول، سیترونلال، ژرانیول و آلفا-پینن بیشترین میزان ترکیب های تشکیل دهنده اسانس را به خود اختصاص دادند. بیشترین میزان ترکیب ۲- فنیل اتانول در تیمار نانو کود آلی و هیومیک اسید با غلظت های ۳ در هزار و بیشترین میزان سیترونلال، آلفا-پینن و کمترین میزان ۲- فنیل اتانول در تیمار نانو کود آلی ۴ در هزار به همراه هیومیک اسید ۳ در هزار مشاهده شد. کمترین میزان سیترونلال و آلفا-پینن و بیشترین میزان ژرانیول نیز در تیمار نانو کود ۲ در هزار به همراه هیومیک اسید ۲ و ۱ در هزار حاصل شد. طبق یافته های این پژوهش، تیمارهای نانو کود آلی و هیومیک اسید بر غلظت عناصر معدنی و ترکیب های تشکیل دهنده اسانس تاثیر مثبت نشان داد.

کلیدواژه ها

پتاسیم, ژرانیول, سیترونلال, گل محمدی (Rosa damascena Mill.), نانو کود آلی, آنتوسیانین

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.