تاثیر ورمی کمپوست و زئولیت بر عملکرد گل و برخی از صفات گیاه دارویی همیشه بهار (Calendula officinalis L.)

  • سال انتشار: 1398
  • محل انتشار: مجله تحقیقات گیاهان دارویی و معطر ایران، دوره: 35، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_IJMAPR-35-2_013
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 154
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

محبوبه عبداللهی نوروزی

دانش آموخته کارشناسی ارشد اگرواکولوژی، گروه مهندسی تولید و ژنتیک گیاهی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی خوزستان، اهواز، ایران

محمدرضا مرادی تلاوت

دانشیار، گروه مهندسی تولید و ژنتیک گیاهی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی خوزستان، اهواز، ایر

سید عطااله سیادت

استاد، گروه مهندسی تولید و ژنتیک گیاهی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی خوزستان، اهواز، ایران

آیدین خدائی جوقان

استادیار، گروه مهندسی تولید و ژنتیک گیاهی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی خوزستان، اهواز، ایران

چکیده

شناسه دیجیتال (DOR):۹۸.۱۰۰۰/۱۷۳۵-۰۹۰۵.۱۳۹۸.۳۵.۳۳۵.۹۴.۲.۱۵۷۸.۴۱ آزمایشی برای بررسی اثر ورمی کمپوست و زئولیت بر روی گیاه دارویی همیشه بهار (Calendula officinalis L.) در مزرعه تحقیقاتی دانشگاه رامین خوزستان در سال ۱۳۹۶، به صورت کرت های خرد شده در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی در سه تکرار انجام شد. ورمی کمپوست (صفر، ۳، ۶ و ۹ تن در هکتار) به عنوان فاکتور اصلی و زئولیت (صفر، ۴، ۸ و ۱۲ تن در هکتار) به عنوان فاکتور فرعی بررسی شد. نتایج تجزیه واریانس نشان داد که ورمی کمپوست و زئولیت اثر معنی داری بر عملکرد گل، عملکرد بیولوژیک، شاخص برداشت، کلروفیل a و کلروفیل b، کاروتنوئید برگ، کاروتنوئید گلبرگ همیشه بهار، برداشت نیتروژن، برداشت فسفر و شدت رنگ گلبرگ ها داشتند. همچنین برهم کنش بین ورمی کمپوست و زئولیت بر تمامی صفات ذکر شده معنی دار گردید. بیشترین عملکرد گل (۶۹.۵۳ گرم در متر مربع) و عملکرد بیولوژیک (۴۷۴.۸۴ گرم در متر مربع) به ترتیب در تیمارهای سه تن در هکتار ورمی کمپوست + ۱۲ تن در هکتار زئولیت و نه تن در هکتار ورمی کمپوست به دست آمدند. بالاترین میزان عملکرد بیولوژیک (۴۷۴.۸۴ گرم در مترمربع) در تیمار ۹ تن در هکتار ورمی کمپوست حاصل شد. همچنین بیشترین میزان کاروتنوئید برگ و گلبرگ در تیمار ۹ تن در هکتار ورمی کمپوست و بیشترین میزان کلروفیل های a و b مربوط به تیمار ۹ تن در هکتار ورمی کمپوست و ۴ تن در هکتار زئولیت بود. بالاترین میزان برداشت نیتروژن در تیمار ۸ تن در هکتار زئولیت بود. بالاترین مقدار برداشت فسفر نیز در تیمار ۹ تن در هکتار ورمی کمپوست و ۱۲ تن در هکتار زئولیت بدست آمد. در مجموع به دلیل مقرون به صرفه تر بودن زئولیت نسبت به ورمی کمپوست، با افزایش مقدار زئولیت مصرفی می توان عملکرد گل را افزایش داد. در این پژوهش برای حاصل شدن بهترین عملکرد گل، ترکیب تیماری ۳ تن در هکتار ورمی کمپوست و ۱۲ تن در هکتار زئولیت مناسب بوده و پیشنهاد می گردد.

کلیدواژه ها

حاصلخیزی خاک, کاروتنوئید, کودآلی, کلروفیل, گیاه دارویی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.