ترومبوز وریدهای عمقی اندام تحتانی در بیمارانی با شکستگی هیپ و لگن

  • سال انتشار: 1387
  • محل انتشار: مجله دانشکده پزشکی مشهد، دوره: 51، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_MJMS-51-1_004
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 332
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

محمد تقی پیوندی

استادیار ارتوپدی

علی فیضی

استادیار رادیولوژی

ابراهیم قیم حسنخانی

دانشیار ارتوپدی

سارا عامل فرزاد

داروساز

سعید قربانی

رزیدنت ارتوپدی

چکیده

مقدمه: به نظر می رسد که شیوع ترومبوز وریدهای عمقی در نژاد آسیایی پایین باشد. هدف از این مطالعه تعیین شیوع و عوامل خطر ترومبوز وریدهای عمقی در بیماران مبتلا به شکستگی هیپ (و ابتدای ران) و لگن (شامل استابولوم) در جریان تروما بوده است.   روش کار: این مطالعه کارآزمایی بالینی در سال ۱۳۸۴ در بیماران مبتلا به شکستگی بستری در بخش ارتوپدی بیمارستان شهید کامیاب (امدادی) مشهد انجام شده است. ۱۱۶ بیمار با شکستگی لگن و هیپ که متوسط سنی ۹۲/۵۹ داشتند، مورد مطالعه قرار گرفتند. این بیماران به صورت تصادفی به دو گروه مورد ۴۴ نفر و گروه شاهد ۷۲ نفر تقسیم شدند. در گروه مورد ۴۰ میلی گرم اناکساپرین روزانه به عنوان پیشگیری از ترومبوز وریدی تجویز شده در گروه شاهد هیچگونه روش درمانی انجام نشد. سونوگرافی داپلر در دو نوبت ۹ روز پس از شکستگی و ۳ - ۶ هفته بعد از جراحی انجام شد. مشخصات فردی سابقه بیماریهای عمومی و قلبی- عروقی و نتایج رادیولوژی در پرسشنامه جمع آوری و با استفاده از آمار توصیفی و جداول توزیع فراوانی پردازش شد.   نتایج: سن متوسط بیماران با ترومبوز ۵/۶۳ سال (انحراف معیار ۲۲/۱۱ سال) و سن متوسط بیماران بدون ترمبوز ۶۴/۵۸ سال (انحراف معیار ۷۴/۱۴ سال) بود. در ۲۲ بیمار (۱۹%) ترومبوز اندام تحتانی مشاهده شد. ۴ بیمار (۱/۹%) از افرادی که درمان دارویی شدند، علی رغم استفاده از پیشگیری دارویی دچار ترومبوز وریدی شدند. بین تجویز اناکساپرین و ترومبوز وریدی رابطه معنی دار آماری مشاهده شد (۰۲۱/۰ =p).   نتیجه گیری: این مطالعه نشان می دهد که شیوع ترومبوز در بیماران با شکستگیهای هیپ و لگن در بیماران این مطالعه بالا بوده و نیازمند توجه خاص می باشد. همچنین با توجه به نتایج توصیه می شود پیشگیری با جدیت بیشتری انجام گیرد.

کلیدواژه ها

شکستگی هیپ, شکستگی ران, ترمبوز وریدی عمقی, عوامل خطر

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.