گزارش دو مورد مسمومیت کبدی ناشی ازکتوکونازول

  • سال انتشار: 1386
  • محل انتشار: مجله دانشکده پزشکی مشهد، دوره: 50، شماره: 3
  • کد COI اختصاصی: JR_MJMS-50-3_014
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 176
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

فریده مرادی مقدم

استادیار (فوق تخصص گوارش)

علی مختاری فر

استادیار (فوق تخصص گوارش)

حسن سعادت نیا

استاد (فوق تخصص گوارش)

چکیده

مقدمه: کتوکونازول، یک داروی ضد قارچ ازخانواده ایمیدازول است که در درمان بیماریهای قارچی نواحی مختلف بدن ازجمله پوست، ناخن ها و واژن و غیره مورد استفاده قرارمی گیرد.   هپاتوتوکسیسیتی یکی ازعوارض بالقوه کشنده این دارو بوده که می تواند به صورت کلستاز، هپاتیت ونارسایی برق آسای کبد تظاهر پیدا کند. عوارض کبدی این دارو معمولا طی ۶ هفته اول پس ازشروع درمان، ایجاد می شوند، اما مواردی نیزتا ۶ ماه بعد از درمان گزارش شده است.   در صورتی که تغییرات LFT خفیف باشد، می توان دارو را با احتیاط ادامه داد، اما درصورت ظهورهپاتیت آشکاروزردی، قطع دارو ضروری می باشد. در این گروه دارویی، فلوکونازول یک داروی جدید بوده که عوارض شدید کبدی را درپی ندارد، وبنابراین در بسیاری موارد ارجح است.   معرفی بیماران: دراینجا به دو مورد مرگ ناشی ازنارسایی برق آسای کبد دراثرکتوکونازول در دو خانم ۳۶ ساله اشاره شده است. در هردو مورد، هپاتیتهای ویروسی و اتوایمیون رد شدند.   نتیجه گیری: علی رغمنادر بودن و غیرقابل برگشت بودن نارسایی برق آسای کبد دراثرکتوکونازول، در بسیاری موارد، توجه دقیق به علایم هپاتوتوکسیسیتی، ضروری می باشد.

کلیدواژه ها

کتوکونازول, نارسایی برق آسای کبد, نکروز کبد, آسیب کبد, هپاتوتوکسیسیتی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.