تاثیر دوره آموزشی مدیریت استرس، بر استرس شغلی و باورهای کارامدی معلمان

  • سال انتشار: 1389
  • محل انتشار: فصلنامه پژوهش در نظام های آموزشی، دوره: 4، شماره: 8
  • کد COI اختصاصی: JR_JIERA-4-8_006
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 295
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مرتضی طاهری

دانشجوی دکترای مدیریت آموزشی دانشگاه شهید بهشتی

یوسف محب زادگان

عضو هیئت علمی وزارت علوم، تحقیقات و فناوری و دانشجوی دوره دکترای مدیریت آموزشی دانشگاه شهید بهشتی

عنایت اله زمانپور

کارشناس ارشد تحقیقات آموزشی

چکیده

پژوهش حاضر، بررسی تاثیر «دوره آموزشی مدیریت استرس» بر استرس شغلی و باورهای کارامدی معلمان است. روش پژوهش، شبه­آزمایشی با اجرای پیش­آزمون و  پس­آزمون است و جامعه آماری این پژوهش را معلمان زن مدارس ابتدایی غیر­انتفاعی منطقه ۶ تهران  تشکیل می­دهند. به روش نمونه­گیری در دسترس، شش مدرسه شامل سه مدرسه پسرانه و سه مدرسه دخترانه انتخاب شد و  پس از اجرای پیش­آزمون، ۴۰ نفر از معلمان که بالاترین استرس را گزارش کرده بودند، به صورت تصادفی در قالب گروه­های آزمایش و گواه تقسیم شدند. محتوای دوره آموزشی، طی هشت جلسه آموزشی، شامل: برنامه­های متنوع مدیریت زمان، شیوه­های مقابله­ مستقیم و غیرمستقیم، جرئت­ورزی و مدیریت کلاس به گروه آزمایش آموزش داده شد. برای گردآوری اطلاعات پرسشنامه­های استرس معلمان (کی­ریاکو و ساتکلیف،۱۹۷۸) و باورهای کارامدی معلم (تشانن­موران و ولفولک هوی، ۲۰۰۱) در پیش­آزمون و پس­آزمون اجراء شد. یافته­ها،نتایج تحلیل کواریانس چند متغیری (MANCOVA) نشان داد که میزان استرس معلمان برخوردار از دوره آموزشی مدیریت استرس نسبت به گروه گواه در برخی مولفه­ها کاهش پیدا کرده است. همچنین باورهای کارامدی معلمان در مدیریت کلاس ارتقاء یافته بود اما در کارامدی راهبردهای آموزشی و کارامدی در درگیر کردن دانش­آموزان تفاوت معنی­داری بین گروه­ها مشاهده نشد.

کلیدواژه ها

استرس معلم, کارامدی معلم, مدیریت استرس

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.