اثرهای زیستی عصاره های آقطی، گزنه، تمشک و سرخس عقابی روی کنه تارتن دو نقطه ای

  • سال انتشار: 1398
  • محل انتشار: مجله تحقیقات گیاهان دارویی و معطر ایران، دوره: 35، شماره: 4
  • کد COI اختصاصی: JR_IJMAPR-35-4_003
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 226
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سمانه صالحی

دانش آموخته کارشناسی ارشد حشره شناسی کشاورزی، گروه گیاه پزشکی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری، ساری، ایران

محمود محمدی شریف

استادیار، گروه گیاه پزشکی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری، ساری، ایران

علیرضا هادیزاده

استادیار، گروه گیاه پزشکی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری، ساری، ایران

چکیده

شناسه دیجیتال (DOR):۹۸.۱۰۰۰/۱۷۳۵-۰۹۰۵.۱۳۹۸.۳۵.۵۶۵.۹۶.۴.۱۵۷۵.۱۶۱۰ بررسی کارایی ترکیب های گیاهی برای کنترل آفات، یکی از پژوهش های رو به گسترش در بیشتر سیستم های کشاورزی است. در این پژوهش کارایی عصاره آبی و اتانولی چهار گیاه آقطی (Sambucus ebulus L.)، گزنه (Urtica dioica L.)، تمشک (Rubus fruticosus Boiss.) و سرخس عقابی (Pteridium aquilinum (L.) Kuhn) روی ماده های بالغ کنه تارتن دو نقطه ای (Tetranychus urticae) که یکی از مهمترین آفت های محصولات کشاورزی و گلخانه ای می باشد، بررسی شد. آزمایش ها شامل اثر کشندگی و دوام آن و اثر بازدارندگی تخم گذاری بودند. عصاره آبی تمشک اثر کشندگی روی این آفت نداشت و میزان مرگ و میر ناشی از عصاره آبی سه گیاه دیگر از ۹.۲ تا ۴۹.۸ درصد متغیر بود. مقدار LC۵۰ عصاره های اتانولی آقطی، گزنه، سرخس عقابی و تمشک برای کنه های ماده بالغ به ترتیب ۰.۵۴، ۰.۸۲، ۰.۷۲ و mg/cm۲ ۰.۷۶ برآورد شد. در بررسی دوام کشندگی عصاره های اتانولی مشخص شد که عصاره گزنه تا ۴۸ ساعت دوام بالایی داشت، بعد از آن به ترتیب عصاره های تمشک، آقطی و سرخس عقابی قرار گرفتند. کاهش تخم گذاری در کنه های تیمار شده با عصاره اتانولی تمشک (۹۲.۹۸% در بالاترین غلظت) بیش از سایر عصاره ها بود. نتایج این تحقیق نشان داد که عصاره های اتانولی کارایی مناسبی داشته و بررسی اثر کنترلی آنها در شرایط مزرعه ای، داده های کاربردی باارزشی در اختیار خواهد گذاشت.

کلیدواژه ها

کنه تار عنکبوتی, عصاره های گیاهی, دوام اثر کنه کشی, بازدارندگی تخم گذاری

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.