طبقه بندی محصول مرزه (Satureja hortensis L.) براساس سطح کود اوره مصرفی به کمک ماشین بویایی

  • سال انتشار: 1398
  • محل انتشار: مجله تحقیقات گیاهان دارویی و معطر ایران، دوره: 35، شماره: 5
  • کد COI اختصاصی: JR_IJMAPR-35-5_007
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 275
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

فرانه خدامرادی

دانشجوی کارشناسی ارشد، گروه مهندسی مکانیک بیوسیستم، دانشگاه رازی، کرمانشاه، ایران

اسماعیل میرزایی قلعه

استادیار، گروه مهندسی مکانیک بیوسیستم، دانشگاه رازی، کرمانشاه، ایران

محمد جعفر دالوند

دانش آموخته مقطع دکتری، رشته مهندسی مکانیک بیوسیستم، دانشگاه تهران، تهران، ایران

روح الله شریفی

استادیار، گروه گیاه پزشکی، دانشگاه رازی، کرمانشاه، ایران

چکیده

شناسه دیجیتال (DOR):۹۸.۱۰۰۰/۱۷۳۵-۰۹۰۵.۱۳۹۸.۳۵.۷۸۹.۹۷.۵.۱۵۹۱.۱۶۱۰ مرزه (Satureja hortensisL.) گیاهی معطر و از خانواده نعناعیان است که دارای خواص دارویی بسیار زیادی می باشد. امروزه در پرورش این گیاه از کود اوره استفاده می شود که تاثیر زیادی بر عملکرد آن دارد. اما استفاده بی رویه از کود اوره سلامت مصرف کننده را به شدت تهدید می کند. ازاین رو در این تحقیق، طبقه بندی محصول مرزه برداشت شده براساس میزان اوره مصرفی به کمک سامانه ماشین بویایی بررسی شد. اوره در چهار سطح (صفر، ۵۰، ۱۰۰ و ۱۵۰ کیلوگرم در هکتار) به خاک اضافه شد. مرزه در کرت های آزمایشی و در شرایط گلخانه ای پرورش داده شد. رایحه نمونه ها به کمک سامانه بینی الکترونیک ارزیابی شد. به منظور بهبود سیگنال های خروجی بینی الکترونیک، داده ها به روش کسری نرمال شدند. برای ترکیب ویژگی ها از روش تحلیل مولفه های اصلی (PCA) و برای طبقه بندی آنها از شبکه عصبی مصنوعی (ANN) استفاده شد. براساس نتایج، حسگر TGS۸۲۲ بهترین پاسخ را در محدوده تغییرات کود اوره مورد آزمایش از خود نشان داد. براساس نتایج تحلیل مولفه های اصلی، PC۱ و PC۲ ۹۳% واریانس داده ها را مورد پوشش قرار دادند. همچنین ماتریس اغتشاش بهترین ساختار ANN، تفکیک ۱۰۰% را نشان داد.

کلیدواژه ها

تحلیل مولفه های اصلی, شبکه عصبی مصنوعی, کود اوره, ماشین بویایی, مرزه (Satureja hortensis L.)

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.