CIVILICA We Respect the Science
(ناشر تخصصی کنفرانسهای کشور / شماره مجوز انتشارات از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی: ۸۹۷۱)

بررسی اثر تنش کم آبیاری و منابع کودی بر خصوصیات مورفولوژیکی و ترکیب های فنلی گیاه دارویی سرخارگل (Echinacea purpurea L.)

عنوان مقاله: بررسی اثر تنش کم آبیاری و منابع کودی بر خصوصیات مورفولوژیکی و ترکیب های فنلی گیاه دارویی سرخارگل (Echinacea purpurea L.)
شناسه ملی مقاله: JR_IJMAPR-36-1_009
منتشر شده در در سال 1399
مشخصات نویسندگان مقاله:

بیژن سلطانیان - دانشجوی دوره دکترای اگرواکولوژی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه فردوسی مشهد، مشهد، ایران
پرویز رضوانی مقدم - استاد، دانشکده داروسازی، دانشگاه علوم پزشکی مشهد، مشهد، ایران
جواد اصیلی - استاد، دانشکده داروسازی، دانشگاه علوم پزشکی مشهد، مشهد، ایران

خلاصه مقاله:
شناسه دیجیتال (DOR):۹۸.۱۰۰۰/۱۷۳۵-۰۹۰۵.۱۳۹۸.۳۶.۱۳۰.۹۹.۱.۱۵۷۶.۴۱ این آزمایش طی دو سال زراعی ۱۳۹۵ و ۱۳۹۶ در مزرعه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی دانشگاه فردوسی مشهد به منظور بررسی اثر تنش کم آبیاری و منابع کودی بر خصوصیات گیاه دارویی سرخارگل (Echinacea purpurea L.) در قالب کرت های خرد شده، در ۳ تکرار اجرا گردید. سطوح کم آبیاری شامل ۳ تیمار عدم تنش رطوبتی، تنش رطوبتی متوسط و تنش رطوبتی شدید و تیمارهای کودی شامل ۸ تیمار کود کامل، ورمی کمپوست و هیومیک اسید و هیومیک اسید+ کود کامل، هیومیک اسید+ ورمی کمپوست، ورمی کمپوست+ کود کامل و کود کامل+ ورمی کمپوست+ هیومیک اسید و شاهد بودند. اثر سطوح کم آبیاری و تیمارهای کودی هر یک به تنهایی بر ارتفاع بوته، تعداد ساقه و تعداد گل در بوته، وزن خشک زیست توده، مجموع کلروفیل a و b و پرولین (P≤۰.۰۱) معنی دار بودند و اثر متقابل سطوح کم آبیاری و تیمار های کودی بر ترکیب های فنلی برگ (P≤۰.۰۱) معنی دار و بر سایر صفات معنی دار نبود. بیشترین ارتفاع و تعداد ساقه، تعداد گل در بوته، وزن خشک زیست توده در تیمار عدم تنش های رطوبتی و کمترین مقادیر این شاخص ها در تیمار تنش رطوبتی شدید مشاهده شد. بیشترین مقدار پرولین در تنش رطوبتی شدید و کمترین مقدار آن در تیمار عدم تنش رطوبتی مشاهده گردید. بیشترین ارتفاع بوته در تیمار ورمی کمپوست، تعداد ساقه و گل در تیمار هیومیک اسید+ ورمی کمپوست، وزن خشک زیست توده در تیمار کود کامل+ ورمی کمپوست و کمترین مقادیر آنها در تیمار شاهد مشاهده شد. بیشترین مقدار پرولین در تنش رطوبتی شدید و کمترین مقدار آن در تیمار عدم تنش رطوبتی دیده شد. همچنین بیشترین میزان پرولین در تیمار شاهد و کمترین میزان آن در تیمار ورمی کمپوست بدست آمد. بیشترین مجموع کلروفیل a و b در تیمار عدم تنش مشاهده و با افزایش تنش از میزان آن کاسته شد. همچنین بیشترین میزان آن در تیمار کود کامل+ ورمی کمپوست و کمترین مقادیر آن در تیمار شاهد مشاهده گردید. بیشترین میزان ترکیب های فنلی برگ در تیمار هیومیک اسید+ ورمی کمپوست+ کود کامل در شرایط تنش رطوبتی شدید و کمترین میزان آن در تیمار عدم تنش رطوبتی و شاهد مشاهده شد.

کلمات کلیدی:
هیومیک اسید, ترکیب های فنلی, گیاهان دارویی, ورمی کمپوست

صفحه اختصاصی مقاله و دریافت فایل کامل: https://civilica.com/doc/1277192/