اثربخشی بازی درمانی بر عملکرد خواندن، مهارت های سازشی و مشکلات رفتاری دانش آموزان نارساخوان

  • سال انتشار: 1398
  • محل انتشار: فصلنامه سلامت روان کودک، دوره: 6، شماره: 3
  • کد COI اختصاصی: JR_CHILD-6-3_018
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 196
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

رقیه کریمی لیچاهی

Rasht Branch, Islamic Azad University, Rasht, Iran

آلما آذریان

Rasht Branch, Islamic Azad University, Rasht, Iran

بهمن اکبری

Department of Psychology, Rasht Branch, Islamic Azad University, Rasht, Iran

چکیده

زمینه و هدف: نارساخوانی یکی از مشکلات دانش­آموزان در دوران تحصیل است. این اختلال در زمینه های مختلف، تاثیرات منفی بر جای می گذارد و مانع پیشرفت تحصیلی می شود. هدف این پژوهش، اثربخشی بازی درمانی بر عملکرد خواندن، مهارت های انطباقی و مشکلات رفتاری دانش آموزان نارساخوان بود. روش: پژوهش حاضر نیمه­آزمایشی از نوع پیش آزمون- پس آزمون با گروه گواه بود. جامعه آماری شامل تمامی دانش­آموزان نارساخوان پایه دوم ابتدایی شهر رشت در سال تحصیلی ۹۶-۹۵ بود که از بین آنها، ۳۰ نفر با روش نمونه گیری در دسترس انتخاب، و بر حسب شرایط ورود به پژوهش به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش و گواه جایدهی شدند. برای جمع آوری داده ها از آزمون نارساخوانی کرمی نوری و مرادی (۱۳۸۴)، مقیاس هوشی وکسلر کودکان (۱۹۷۴)، و مقیاس درجه بندی مهارت اجتماعی گرشام و الیوت (۱۹۹۰) استفاده شد. برنامه مداخله بازی درمانی در طول ۱۰ جلسه به مدت ۲ ماه بر روی گروه آزمایش اجرا شد و گروه گواه این مداخله را دریافت نکرده است. برای تجزیه وتحلیل داده ها از آزمون آماری تحلیل کواریانس استفاده شد. یافته ها: نتایج تحلیل کوواریانس نشان داد که بازی درمانی بر بهبود مولفه های عملکرد خواندن و مهارت های انطباقی و همچنین کاهش مشکلات رفتاری در گروه آزمایش به طور معنی دار موثر بوده است (۰/۰۰۱> P). نتیجه گیری: بر اساس نتایج  مطالعه حاضر می­توان نتیجه گرفت که بازی درمانی از طریق برقراری پیوند میان اطلاعات ادراکی و حرکتی و تعمیم دادن آنها به محیط اطراف خود، چهارچوبی موثر برای یادگیری های بیشتر فراهم می سازد.  

کلیدواژه ها

Dyslexia, play therapy, reading performance, adaptive skills, behavioral problems, نارساخوانی, بازی درمانی, عملکرد خواندن, مهارت های انطباقی, مشکلات رفتاری

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.