اثربخشی درمان فراتشخیص یکپارچه بر خودپنداشت و آشفتگی روان شناختی دانش آموزان با علائم افسردگی

  • سال انتشار: 1398
  • محل انتشار: فصلنامه سلامت روان کودک، دوره: 6، شماره: 4
  • کد COI اختصاصی: JR_CHILD-6-4_011
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 388
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

رویا محمدی

Science and Research Branch, Islamic Azad University, Fars, Iran

علی اکبر نهنگ

Science and Research Branch, Islamic Azad University, Saveh, Ira

مریم السادات حسینی

Yazd Research Branch, Islamic Azad University, Yazd, Iran

چکیده

زمینه و هدف: افسردگی  به عنوان یک آسیب روانی می­ تواند بر کنش ­های مهم فرد در ابعاد مختلف تاثیر منفی بگذارد. در نتیجه   عدم توجه به مشکلات روان شناختی و هیجانی افراد با اختلال افسردگی می تواند باعث تشدید مشکلات آنها و در برخی موارد بروز افکار خودکشی در آنها شود؛ بنابراین هدف این­ پژوهش، بررسی اثربخشی درمان فراتشخیص یکپارچه بر خودپنداشت و آشفتگی روان شناختی دانش­آموزان دارای علائم افسردگی بود. روش: روش پژوهش حاضر نیمه ­آزمایشی با طرح پیش­ آزمون-پس ­آزمون با گروه گواه بود. در این پژوهش جامعه آماری را تمامی دانش ­آموزان دارای علائم افسردگی دوره اول متوسطه شهر شیراز در سال تحصیلی ۹۶-۱۳۹۵ تشکیل می دادند. نمونه مورد مطالعه شامل ۳۰ دانش آموز دارای علائم افسردگی با روش نمونه گیری غیرتصادفی هدفمند انتخاب شدند و در گروه ­های آزمایش و گواه به صورت تصادفی جایدهی شدند. گروه آزمایش مداخله درمان فراتشخیص یکپارچه را طی سه ماه در ۱۰ جلسه ۹۰ دقیقه ای دریافت کرد، این در حالی بود که گروه گواه این مداخله را در طول فرایند انجام پژوهش دریافت نکرد. برای جمع ­آوری داده ­ها در این مطالعه از پرسشنامه اختلال­ های روانی (دروگاتیس و همکاران، ۱۹۷۳)، پرسشنامه خودپنداشت (پیرز – هریس، ۱۹۶۹) و مقیاس افسردگی (بک و همکاران، ۱۹۹۴) استفاده شد. داده های حاصل از پژوهش با روش تحلیل کوواریانس تک­متغیره و نرم افزار آماری SPSS۲۳ تجزیه و تحلیل شد. یافته ها: نتایج حاصل از تحلیل داده ها نشان داد که درمان فراتشخیص یکپارچه برخودپنداشت (۰/۰۰۱> P؛ ۳۵/۳۳=F) و آشفتگی روان شناختی (۰/۰۰۱> P؛ ۷۱/۱۶=F) دانش ­آموزان دارای علائم افسردگی موثر بوده است؛ بدین صورت که این درمان به بهبود خودپنداشت و کاهش آشفتگی روان شناختی دانش­­ آموزان دارای علائم افسردگی منجر شده است. نتیجه گیری: بر اساس نتایج مطالعه حاضر می­توان نتیجه گرفت که درمان فراتشخیصی یکپارچه نگر با بهره گیری از فنونی مانند آموزش آگاهی هیجانی، یادگیری مشاهده تجارب هیجانی، بازشناسی هیجان ها، شناسایی الگوهای اجتناب از هیجان، و ارزیابی مجدد شناختی می تواند به بهبود خودپنداشت و کاهش آشفتگی روان شناختی دانش آموزان دارای علائم افسردگی منجر شود.

کلیدواژه ها

Unified transdiagnostic therapy, self-conception, psychological distress, depression, students, درمان فراتشخیص یکپارچه, خودپنداشت, آشفتگی روان شناختی, افسردگی, دانش آموزان

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.