تاثیر محلول پاشی کود جلبک دریایی بر شاخص های رشد، عملکرد، درصد و اجزای اسانس زوفا (Hyssopus officinalis L.)
- سال انتشار: 1399
- محل انتشار: مجله تحقیقات گیاهان دارویی و معطر ایران، دوره: 36، شماره: 3
- کد COI اختصاصی: JR_IJMAPR-36-3_002
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 394
نویسندگان
دانش آموخته کارشناسی ارشد، گروه علوم باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تربیت مدرس، تهران، ایران
استادیار، گروه علوم باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تربیت مدرس، تهران، ایران
دانشجوی دکتری، گروه علوم باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تربیت مدرس، تهران، ایران
چکیده
شناسه دیجیتال (DOR):۹۸.۱۰۰۰/۱۷۳۵-۰۹۰۵.۱۳۹۸.۳۶.۳۷۶.۱۰۱.۳.۱۵۷۸.۴۱ اطمینان از تولید سالم و پایدار محصولات کشاورزی به ویژه گیاهان دارویی همراه با حفظ محیط زیست موضوع قابل توجهی است که هر روز بر اهمیت آن افزوده می شود. به منظور بررسی تاثیر کاربرد کود جلبک دریایی بر خصوصیات رشدی و عملکرد کمی و کیفی گیاه دارویی زوفا (Hyssopus officinalis L.)، آزمایشی در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با چهار تیمار (صفر، ۲.۵، ۵ و ۱۰ میلی لیتر بر لیتر) از کود مایع جلبک دریایی و سه تکرار به صورت محلول پاشی در مزرعه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی دانشگاه تربیت مدرس در سال ۱۳۹۶ انجام شد. صفات اندازه گیری شده شامل ارتفاع بوته، سطح برگ، قطر ساقه، طول سرشاخه گلدار، وزن تر و خشک بوته، شاخص سبزینگی، درصد و اجزای اسانس بودند. نتایج حاصل از این آزمایش نشان داد که تیمار کود جلبک دریایی بر تمامی صفات مورد مطالعه بجز طول سرشاخه گلدار و قطر ساقه تاثیر معنی داری داشت و بالاترین ارتفاع بوته (۴۹.۶۶ سانتی متر)، بیشترین وزن تر بوته (۱۰۳.۲۲ گرم)، بیشترین وزن خشک بوته (۲۲.۸۹ گرم)، بیشترین سطح برگ (۰.۷۷ سانتی متر مربع) و بیشترین میزان شاخص سبزینگی (۶۱.۸۳) در حضور کاربرد کود جلبک دریایی بدست آمد. همچنین تیمار ۱۰ میلی لیتر از کود جلبک دریایی بیشترین درصد و عملکرد اسانس (۰.۵۸% و ۲.۱۲ گرم بر مترمربع) را موجب شد. آنالیز اسانس نشان داد که ترکیب های بتا-پینن، ترنس-پینوکامفن و سیس-پینوکامفن اجزا غالب اسانس در تمامی تیمارها بودند. بیشترین میزان بتا-پینن (۳۲.۸%)، سیس-پینوکامفن (۴۲.۵%) و ترنس-پینوکامفن (۱۹.۶%) در تیمارهای کاربرد کود جلبک دریایی بدست آمد ولی اختلاف چندانی با تیمار شاهد نداشتند. براساس نتایج حاصل از این تحقیق، مصرف کود جلبک دریایی می تواند موجب بهبود ویژگی های شاخص های رشدی و عملکرد کمی و کیفی گیاه دارویی زوفا گردد.کلیدواژه ها
زوفا (Hyssopus officinalis L.), کود جلبک دریایی, درصد اسانس, عملکرد ماده خشک, سیس-پینوکامفناطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.