طراحی برنامه مدیریت رفتاری خانواده محور و اثربخشی آن بر میزان اختلال نارسایی توجه و فزون کنشی

سال انتشار: 1399
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 248

فایل این مقاله در 13 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این مقاله:

شناسه ملی سند علمی:

JR_CHILD-7-1_022

تاریخ نمایه سازی: 6 مهر 1400

چکیده مقاله:

زمینه و هدف: اختلال نارسایی توجه و فزون­ کنشی یکی از رایج­ترین اختلالات دوران کودکی و نوجوانی است که کودکان مبتلا به آن، معمولا در مهار رفتارهای خود، مشکلات زیادی دارند و خانواده­ های آنان نیز در مدیریت رفتار این کودکان، با تردیدها و تعارض ­های زیادی مواجه می ­شوند. هدف پژوهش حاضر طراحی برنامه مدیریت رفتاری خانواده محور و ارزیابی اثربخشی آن بر کاهش نشانه­ های اختلال نارسایی توجه و فزون کنشی کودکان دبستانی، است. روش: این مطالعه یک پژوهش کاربردی از نوع نیمه­ آزمایشی با طرح پیش ­آزمون- پس­ آزمون با گروه گواه و جلسه پیگیری بود. جامعه آماری این پژوهش را تمامی والدین دارای کودک دبستانی با اختلال نارسایی توجه و فزون کنشی شهر تهران در سال تحصیلی ۹۸-۱۳۹۷ تشکیل می­ داد. با استفاده از نمونه­ گیری در دسترس تعداد ۶۴ نفر از این والدین، انتخاب و در دو گروه آزمایش و گواه جایدهی شدند. گروه آزمایش یک دوره آموزش ۹۰ دقیقه ­ای برنامه مدیریت رفتاری خانواده­ محور را در طی ۱۰ جلسه دریافت کرد، ولی گروه گواه بدون آموزش در نوبت انتظار قرار گرفت. ابزار غربالگری و جمع ­آوری داده­ ها، مقیاس کانرز ۱۹۹۹ (فرم معلم و والدین) بود. برای تجزیه و تحلیل داده ­ها از مدل آماری تحلیل واریانس با تکرار سنجش (درون بین­ آزمودنی) استفاده شد.  یافته ها: یافته ­های حاصل از روش تحلیل واریانس با تکرار سنجش نشان داد که به طورکلی برنامه مدیریت رفتاری خانواده محور بر کاهش میزن نشانه ­های نارسایی توجه/ فزون­ کنشی، تاثیر معناداری داشته است. همچنین یافته ­های این مطالعه نشان داد که تفاوت بین گروهی در مرحله پس آزمون (۵۵/۱۳) و پیگیری (۴۶/۷۵)، معنادار بوده است (۰/۰۵P=<). در نتیجه می ­توان گفت برنامه مذکور بر کاهش میزان اختلال نارسایی توجه و فزون کنشی اثربخشی معناداری داشته و این نتایج در دوره پیگیری دوماهه نیز پایدار بوده است. نتیجه­ گیری: بر اساس نتایج حاصل از این مطالعه می­ توان نتیجه گرفت که برنامه مدیریت رفتاری خانواده ­محور باعث می ­شود که والدین ارتباط بهتری را با کودک مبتلا به اختلال نارسایی توجه/ فزون­ کنشی خود برقرار کنند و در نتیجه درک عمیق تری بین والدین و کودک شکل می گیرد که در نهایت باعث بهبود وضعیت رفتاری کودک می­شود.   

کلیدواژه ها:

Family-centered behavioral management program (FBMP) ، ADHD ، primary school children ، برنامه مدیریت رفتاری خانواده محور ، اختلال نارسایی توجه و فزون-کنشی ، کودکان دبستانی

نویسندگان

علی اکبر ترابی

Central Tehran Branch, Islamic Azad University, Tehran, Iran

غلامعلی افروز

Department of Psychology, Faculty of Psychology and Educational Sciences, University of Tehran, Iran

فریبا حسنی

Department of Psychology, Central Tehran Branch, Islamic Azad University, Tehran, Iran

فاطمه گلشنی

Department of Psychology, Central Tehran Branch, Islamic Azad University, Tehran, Iran

مراجع و منابع این مقاله:

لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :