مطالعه ترکیب های شیمیایی و فعالیت ضدباکتریایی اسانس شوید (Anethum graveolens L.) به عنوان نگهدارنده و طعم دهنده طبیعی در آب کرفس

  • سال انتشار: 1400
  • محل انتشار: مجله تحقیقات گیاهان دارویی و معطر ایران، دوره: 37، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_IJMAPR-37-2_011
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 294
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

الهام کیانی فر

دانشجوی کارشناسی ارشد، گروه میکروبیولوژی، واحد شیراز، دانشگاه آزاد اسلامی، شیراز، ایران

ساغر کتابچی

استادیار، گروه بیماری شناسی گیاهی و گیاه پزشکی، واحد شیراز، دانشگاه آزاد اسلامی، شیراز، ایران

چکیده

شناسه دیجیتال (DOR):۹۸.۱۰۰۰/۱۷۳۵-۰۹۰۵.۱۴۰۰.۳۷.۳۵۰.۱۰۶.۲.۱۶۰۵.۱۵۸۷ امروزه با توجه به اثرات جانبی نگهدارنده های شیمیایی و توجه تولیدکنندگان مواد غذایی به نگهدارنده های طبیعی، ارزیابی اثرات ضدمیکروبی نگهدارنده های طبیعی در مدل های آزمایشگاهی و غذایی ضروری به نظر می رسد. در این تحقیق اسانس گیری از ساقه و برگ گیاه شوید (Anethum graveolens L.) با روش تقطیر و شناسایی ترکیب های آن با استفاده از GC-MS انجام شد. آب کرفس تازه به مدت ۷ روز در دمای اتاق نگهداری شد تا فاسد گردید سپس از آن رقت سازی سریالی تهیه شد و کشت باکتریایی به روش پورپلیت (pour plate) انجام گردید. جدایه های مختلف باکتری خالص سازی شدند و اثر ضد باکتریایی غلظت های مختلف اسانس به روش انتشار دیسک روی باکتری های غالب بررسی شد. باکتری های حساس به اسانس شوید با روش های استاندارد میکروبیولوژی و روش تکثیر ژن ۱۶S rRNA مورد شناسایی قرار گرفتند. سپس از غلظت موثر به آب کرفس اضافه و اثر اسانس بر جمعیت باکتری های کل و غالب بررسی شد. پذیرش حسی غلظت های مختلف اسانس مورد مطالعه نیز در بین گروه های مردمی توسط پرسشنامه هدونیک پنج نقطه ای بررسی گردید. این تحقیق در غالب طرح کاملا تصادفی و با سه تکرار انجام شد. براساس نتایج حاصل از GC-MS، دیلاپیول (۲۱.۲%)، آلفا-فلاندرن (۳۷.۲%) و بتا-فلاندرن (۹.۲%) مهم ترین ترکیب های تشکیل دهنده اسانس شوید بودند. نتایج حاصل از بلاست توالی ها نشان داد که دو باکتری Bacillus cereus و Acetobacter fabarum غالب ترین باکتری های فاسدکننده آب کرفس بودند. براساس نتایج حاصل در بین پنج گروه غلظت از لحاظ قطر هاله در باکتری ها اختلاف معنی داری وجود داشت. بیشترین قطر هاله در هر دو باکتری در غلظت ۱۰۰۰ بدست آمد. به طور کلی نتایج مطالعه حاضر نشان داد که اسانس شوید براساس نتایج ارزیابی حسی و از نظر کنترل باکتری های فاسد کننده، افزودنی مناسبی برای آب کرفس می باشد.

کلیدواژه ها

Bacillus cereus, Acetobacter fabarum, Anethum graveolens L, روش انگشت نگاری ۱۶S rRNA, آلفا-فلاندرن

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.