تاثیر تاریخ کشت، کود کامل و زمان برداشت بر عملکرد کمی و کیفی Satureja rechingeri Jamzad

  • سال انتشار: 1400
  • محل انتشار: مجله تحقیقات گیاهان دارویی و معطر ایران، دوره: 37، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_IJMAPR-37-2_004
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 301
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

محمود نصرتی موموندی

دانشجوی دکترای فیزیولوژی گیاهان زراعی، گروه زراعت و اصلاح نباتات، دانشکده کشاورزی، دانشگاه ایلام، ایلام، ایران

احسان اله زید علی

استادیار، گروه زراعت و اصلاح نباتات، دانشکده کشاورزی، دانشگاه ایلام، ایلام، ایران

محمدجواد زارع

دانشیار، گروه زراعت و اصلاح نباتات، دانشکده کشاورزی، دانشگاه ایلام، ایلام، ایران

حسن مومیوند

استادیار، گروه تولیدات گیاهی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه لرستان، خرم آباد، ایران

محمود کیانی

استادیار، گروه علوم کشاورزی، دانشکده گیاهان دارویی، دانشگاه تخصصی فناوری های نوین آمل، آمل، ایران

چکیده

شناسه دیجیتال (DOR):۹۸.۱۰۰۰/۱۷۳۵-۰۹۰۵.۱۴۰۰.۳۷.۲۴۲.۱۰۶.۲.۱۵۷۸.۱۰۰ به منظور بررسی تاثیر تاریخ کشت (۲۹ اسفند و ۳۱ فروردین)، کود کامل (PLANTFEED) (صفر و ۲ در هزار) و زمان برداشت (۸ صبح، ۱۲ ظهر و ۱۹ عصر) بر عملکرد کمی و کیفی گیاه دارویی مرزه رشینگری (Satureja rechingeri Jamzad) (وزن خشک برگ و ساقه، نسبت ساقه به برگ، عملکرد و درصد اسانس و درصد کارواکرول) آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار در سال ۱۳۹۷ انجام گردید. براساس نتایج، تمامی صفات ذکر شده به استثناء نسبت ساقه به برگ تحت تاثیر تیمار تاریخ کاشت و کود کامل قرار گرفتند. تاریخ کاشت ۳۱ فروردین و کاربرد کود کامل باعث افزایش در تمامی صفات مورد بررسی به استثناء درصد کارواکرول و نسبت ساقه به برگ شد. تیمار برداشت صبح، درصد و عملکرد اسانس را افزایش داد. بیشترین درصد کارواکرول (۹۹.۳۶%) تحت تاثیر اثر متقابل سه گانه تاریخ کاشت (۲۹ اسفند) × کود کامل (۲ در هزار) × زمان برداشت (عصر) و کمترین میزان آن (۸۲.۷۷%) تحت تاثیر اثر متقابل تاریخ کاشت ۲۹ اسفند × عدم مصرف کود کامل × زمان برداشت (صبح) بدست آمد. در نهایت، به نظر می رسد نتایج نشان داد که در تاریخ کاشت ۳۱ فروردین، مصرف کود کامل در بیشتر صفات ذکر شده سبب بروز نتایج بهتری شد. همچنین، برداشت صبح و عصر بیشترین درصد و عملکرد اسانس و درصد کارواکرول را موجب شد.

کلیدواژه ها

اسانس, کارواکرول, کود, مرزه, Satureja rechingeri Jamzad

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.