اثر منابع مختلف منابع نیتروژنی بر برخی ویژگی های مورفوفیزیولوژیکی رزماری (Rosmarinus officinalis L.) در شرایط درون شیشه ای

  • سال انتشار: 1400
  • محل انتشار: مجله تحقیقات گیاهان دارویی و معطر ایران، دوره: 37، شماره: 4
  • کد COI اختصاصی: JR_IJMAPR-37-4_001
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 224
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

اسماعیل چمنی

استاد، گروه علوم باغبانی، دانشگاه محقق اردبیلی، اردبیل، ایران

فرحناز نریمانیان

دانش آموخته کارشناسی ارشد، گروه علوم باغبانی، دانشگاه محقق اردبیلی، اردبیل، ایران

یونس پوربیرامی هیر

استادیار، گروه علوم باغبانی، دانشگاه محقق اردبیلی، اردبیل، ایران

حمیدرضا حیدری

دانش آموخته دکتری، گروه علوم باغبانی، دانشگاه محقق اردبیلی، اردبیل، ایران

چکیده

این تحقیق به منظور بررسی تاثیر منابع نیتروژنی مختلف شامل نیترات آمونیوم، آسپاراژین و گلوتامین در پنج غلظت ۰، ۵۰، ۱۵۰،۱۰۰، و ۲۰۰ میلی گرم بر لیتر بر برخی ویژگی های فیزیولوژیکی و بیوشیمیایی گیاه رزماری (Rosmarinus officinalis L.) در قالب طرح کاملا تصادفی با پنج تکرار اجرا شد. شاخص های ارتفاع گیاه، میزان شاخه زایی، تعداد برگ، میزان برگ نکروزه، مقدار کلروفیل های a، b و کل، و مقدار کاروتنوئید، فنول و فلاونوئید اندازه گیری شدند. نتایج نشان داد که تاثیر منابع نیتروژنی بر بر تمامی شاخص های مورد بررسی به استثنای میزان برگ نکروزه در سطح احتمال ۱% معنی دار شد. نتایج حاصل از مقایسه میانگین داده ها نشان داد بیشترین میزان شاخه زایی و تعداد برگ در تیمار گلوتامین و آسپاراژین با غلظت ۱۰۰ میلی گرم بر لیتر حاصل شد و بیشترین ارتفاع گیاه در غلظت ۲۰۰ میلی گرم بر لیتر نیترات آمونیوم بدست آمد. همچنین، بیشترین میزان رنگیزه های فتوسنتزی در تیمار آسپاراژین با غلظت ۵۰ میلی گرم در لیتر و بیشترین میزان فنول و فلاونوئید در تیمار گلوتامین با غلظت ۲۰۰ میلی گرم بر لیتر بدست آمد. در کل، نتایج نشان داد که منابع نتیروژنی مختلف مورد بررسی توانستند به طور مثبت و معنی داری سبب بهبود شاخص های مورفولوژیکی و فیزیولوژیکی رزماری در شرایط درون شیشه ای شوند.

کلیدواژه ها

آسپاراژین, گلوتامین, فنول, متابولیت های ثانویه, نیترات آمونیوم

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.