فرسودگی شغلی کارکنان سازمان در دوران کرونا
- سال انتشار: 1400
- محل انتشار: دومین کنفرانس بین المللی بهداشت، بحران و ایمنی
- کد COI اختصاصی: HCSCONF02_004
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 526
نویسندگان
استادیار ، گروه مدیریت و گردشگری ، دانشکده علوم اجتماعی ، دانشگاه محقق اردبیلی ، اردبیل ، ایران
دانشجوی کارشناسی ارشد مدیریت دولتی ، دانشکده علوم اجتماعی ، دانشگاه محقق اردبیلی ، اردبیل ، ایران
دانشجوی کارشناسی ارشد مدیریت دولتی ، دانشکده علوم اجتماعی ، دانشگاه محقق اردبیلی ، اردبیل ، ایران
چکیده
مقدمه: فرسودگی شغلی از جمله خطرات شغلی است که در سال های اخیر مورد توجه قرار گرفته است. علاوه بر بروز مشکلات جسمی و مشکلات روانی کارکنان سازمان ها موجب کاهش کارایی و از دست دادن نیروی انسانی به ویژه در شغل هایی چون خدمات انسانی می شود. اخیرا در کنار علت ها و عوامل زمینه ساز فرسودگی شغلی؛ دنیاگیری (همه گیری جهانی) خطرناک ویروس کووید- ۱۹ بسان کاتالیزگری بر میزان فرسودگی شغلی می افراید.اهداف: این مطالعه با هدف مرور مطالعات انجام شده در زمینه فرسودگی شغلی کارکنان سازمان در دوران کرونا و ارائه راهکارهایی جهت کاهش آن انجام شده است.روش: این مطالعه با بررسی سایت های معتبر علمی Magiran, Scopus, IranMedex, ISI Web of science ISC, google scholar, Emerald, ScienceDirect و SID با استفاده از کلیدواژه های: Burnout, Occupational Burnout, Job Burnout, COVID-۱۹ and Job Burnout, Professional Burnout, COVID-۱۹, the COVID-۱۹’s Burnout in the Occupational Society, Employee Burnout & & Coronavirus Stress انجام گردید. پس از بررسی مقالات مرتبط تعداد ۴ مقاله انتخاب و مورد بررسی قرار گرفت. یافته ها: یافته ها نشان داد که همه گیری کووید ۱۹ بر میزان فرسودگی شغلی تاثیر بسزایی داشته و آن را شدت بخشیده است. استرس ابتلا به کرونا و تغییر نحو روند شغلی، کارمندان و جامعه شغلی را تحت تاثیر قرار داده که فرسودگی شغلی را منجر می شود. نتیجه گیری: یافته های حاصل از مطالعه حاضر نشان داد که شیوه بیماری کووید ۱۹- توانسته است بر مولفه های روانشناختی مانند سبک زندگی و فرسودگی شغلی تاثیرگذار بوده، بنابراین می تواند پیامدهای روانشناختی مهم وتاثیرگذاری بر جامعه شغلی تحمیل نماید. لذا، انجام اقدامات کنترلی و مداخلات روانشناختی به منظور بهبود سلامت روانی شاغلین و بویژه افادی که مبتلا به بیماری کووید -۱۹ شده آند، کاملا ضروری به نظر می رسد.کلیدواژه ها
فرسودگی شغلی، کرونا ویروس ، کووید- ۱۹ ، استرس شغلی، جامعه شغلیمقالات مرتبط جدید
- حقوق شهروندی با رویکرد حق سلامت و ارتقا کیفیت زندگی ایثارگران
- Positive Discrimination for War Veterans in International Documents: A Comprehensive Analysis
- حقوق شهروندی ایثارگران: ارتقاء شاخصهای اجتماعی، ورزشی و فرهنگی
- نقش دانش معلمی در تربیت حقوق شهروندی و ارتقا آگاهی دانش آموزان
- تحلیل حقوق شهروندی ایثارگران با رویکرد حق سلامت و ارتقا کیفیت زندگی
اطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.