حفظ آسایش حرارتی گردشگران با طراحی اقلیمی خانه های بوم گردی در سواحل جنوبی ایران

  • سال انتشار: 1400
  • محل انتشار: پنجمین کنگره بین المللی توسعه کشاورزی، منابع طبیعی، محیط زیست و گردشگری ایران
  • کد COI اختصاصی: ICSDA05_769
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 326
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

آزیتا امیری

دکتری آب و هواشناسی دانشگاه خوارزمی و کارشناس اداره کل هواشناسی مازندران ،

چکیده

با توسعه صنعت گردشگری و گسترش استفاده از خانه های بوم گردی روستایی، ارائه اصول طراحی اقلیمی و معماری بومی که شرایط آسایش دمایی را به طور طبیعی و با کمترین هزینه جهت سرمایش و گرمایش فراهم آورد، هم از نظر آسایش و رضایت گردشگران و هم از لحاظ صرفه جویی در مصرف انرژی و توسعه پایدار مناطق روستایی شایان توجه است. اهمیت تامین آسایش حرارتی گردشگرانی که به سواحل جنوبی کشور سفر می کنند با توجه به عدم عادت و سازگاری آنها با شرایط محیطی شرجی این سواحل نسبت به ساکنین بومی آن دوچندان می شود. هدف این مقاله نیز ارائه رهنمودهایی جهت طراحی اقلیمی مساکن بوم گردی روستایی در دو منطقه بندرعباس و ماهشهر با در نظر گرفتن تفاوت های آنهاست تا الگویی برای طراحی کلیه مساکن روستایی گردد. روش کار در این مطالعه عبارتست از اجرای شاخص های زیست اقلیمی دمای ظاهری و دمای معادل فیزیولوژیک و شاخص های زیست اقلیم ساختمانی گیونی و ماهانی، با استفاده از آمار هواشناسی در ایستگاه هواشناسی بندرعباس و ماهشهر در دوره آماری ۱۳۷۰ تا ۱۳۹۹. یافته های تحقیق نشان داد اختلاف رطوبت نسبی هوا در این دو منطقه از سواحل خلیج فارس منجر به تفاوت هایی در الگوی معماری آن ها می شود. رهنمودهای طراحی اقلیمی حاصل از اجرای دو مدل گیونی و ماهانی شامل دستوراتی در مورد جهت بهینه استقرار بنا، طرح فضایی مناسب، نوع مصالح ساختمانی، اندازه و موقعیت پنجره ها و طراحی داخلی بناست. راهکار طراحی اقلیمی در بندر عباس شامل ایجاد کوران و در ماهشهر بهره گیری از نوسان دمای شب و روز توسط مصالح ساختمانی با ظرفیت حرارتی می باشد.

کلیدواژه ها

گردشگری، زیست اقلیم، معماری، بندرعباس، ماهشهر

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.