راهبردهای دیپلماسی انرژی چین و جایگاه جمهوری اسلامی ایران

  • سال انتشار: 1390
  • محل انتشار: هشتمین همایش ملی انرژی
  • کد COI اختصاصی: NEC08_024
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 1343
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

فیروز ارغوانی پیر سلامی

کارشناس ارشد روابط بین الملل، دانشگاه تهران

مهرداد حلال خور

کارشناس ارشد روابط بین الملل، دانشگاه تهران

چکیده

فرآیند جهانی شدن از دهه ی 1990.م زمینه را برای بسیاری از تحولات در حوزه های گوناگون فراهم آورد بطوریکه در تعیین اولویت منافع کشورها، رشد و توسعه ی اقتصادی برای پاسخ گویی به نیازهای داخلی و رقابت در عرصه ی بین المللی واجد اهمیت فراوانی گشت. در همین راستا چین نیز پیرو اصلاحات اقتصادی و درک شرایط نوظهور بین المللی با اولویت بخشی به توسعه ی اقتصادی، تأمین انرژی(بویژه انرژی فسیلی) را به عنوان پایه چرخ های صنعت خود در یک چارچوب دیپلماتیک با عنوان دیپلماسی انرژی مفهوم سازی نمود. چنانکه برنامه ریزی و تدوین اهداف در ذیل راهبردهای نوینی چون درهای باز، استراتژی«بیرون رفتن» نگاه به مرزهای غربی و ... انجام گرفت و در این میان ایران نیز با ظرفیت و ذخایر بالای هیدروکربنی خود به نوعی در کانون این دیپلماسی انرژی قرار گرفت. از اینرو این مقاله با هدف بررسی راهبردهای دیپلماسی انرژی چین و تعیین جایگاه ایران در ذیل آنها، ضمن اشاره به شرایط منتهی به نیاز چین به حجم بالایی از انرژی و ضرورت تدوین راهبردهایی خاص جهت مدیریت این نیاز، هریک از راهبردهای کلان و مستقیم مرتبط با دیپلماسی انرژی این کشور را برشمرده و جایگاه جمهوری اسلامی ایران را در هریک از آنها با توجه به ظرفیت های انرژیک آن مورد بررسی قرار می دهد.

کلیدواژه ها

ایران- بیرون رفتن- چین- دیپلماسی انرژی- نگاه به مرزهای غربی- هیدروکربن

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.