ارزیابی رقابت پذیری ایران در صادرات گوجه فرنگی به جهان؛کاربرد مزیتهای تجاری و تئوری ساختار بازار

  • سال انتشار: 1400
  • محل انتشار: پنجمین کنگره بین المللی توسعه کشاورزی، منابع طبیعی، محیط زیست و گردشگری ایران
  • کد COI اختصاصی: ICSDA05_691
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 408
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مجید شهریاری

دانشجوی دکتری اقتصاد کشاورزی دانشگاه زابل

ماشاءالله سالارپور

استادیار و عضو هیئتعلمی گروه اقتصاد کشاورزی دانشگاه زابل

فرزانه حسنی دیارجان

دانشجوی دکتری اقتصاد کشاورزی دانشگاه تهران

چکیده

ورود به عرصه تجارت بین المللی نیاز به دارا بودن شرایط لازم برای پیوستن به سازمان تجارت جهانی (WTO) و نیز رقابت پذیری محصولات زراعی است. بحث مزیت نسبی یکی از معیارهای مهم جهت برنامه ریزی تولید، صادرات و واردات محصولات کشاورزی میباشد. بیش از نیم قرن است که ایران گوجه فرنگی تولیدی خود را صادر میکند به طوریکه در دو دهه ی اخیر در حکم ده تولیدکننده عمده این محصول توانسته است جایگاه ویژه و مناسبی در صادرات این محصول کسب کند. هدف از این مطالعه بررسی مزیت نسبی ایران و کشورهای جهان در تجارت گوجه فرنگی با استفاده از شاخصهای مزیت نسبی آشکارشده (RCA) و شاخص مزیت نسبی آشکارشده متقارن (RSCA) جهت تعیین جایگاه ایران در صادرات گوجهفرنگی و جایگاه آن در بین کشورهای عمده صادرکننده این محصول و بررسی ساختار بازار صادراتی گوجه فرنگی ایران به بازارهای بالقوه در فاصله سالهای ۲۰۰۱-۲۰۱۹ است. بررسیها نشان میدهد در سال ۲۰۱۸ کشورهای اردن، مراکش و ایران به ترتیب از بالاترین مزیت نسبی صادراتی و کشورهای مکزیک و ایالت متحده آمریکا کمترین ضریب نوسان شاخص مزیت نسبی صادراتی برخوردار بوده اند. در ادامه این تحقیق، جهت بررسی ساختار بازار صادراتی گوجه فرنگی ایران با استفاده از شاخص هرفیندال-هیرشمن،شاخص نسبت تمرکز و شاخص Q پرداخته شده است.نتایج ساختار بازار صادراتی ایران نشان دهنده ی رقابتی تر شدن صادرات این محصول به بازارهای بالقوه می باشد.

کلیدواژه ها

رقابت پذیری، مزیت تجاری، ساختار بازار، گوجه فرنگی، ایران.

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.