استفاده از عصاره های گیاهی برای کنترل تولید مثل در پرورش تیالپیا: روندها و چشم انداز ها

  • سال انتشار: 1400
  • محل انتشار: پنجمین کنگره بین المللی توسعه کشاورزی، منابع طبیعی، محیط زیست و گردشگری ایران
  • کد COI اختصاصی: ICSDA05_540
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 439
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

فائزه دلبری

گروه شیلات، دانشکده منابع طبیعی، دانشگاه تهران، کرج، ایران

چکیده

استفاده از مواد شیمیایی مصنوعی در تولید مواد غذایی برای مصرف انسان، به دلیل خطرات متعدد سالمتی و زیست محیطی، توسط بسیاری از کشورها منع شده است. به طور خاص در پرورش ماه ی تیلاپیا از هورمون برای تغییر جنسیت برای تولید تیلاپیا تک جنس )نر( استفاده شده است. اخیرا گزارش شده است که چندین عصاره گیاهی دارای خواص استروژنی هستند که برخی از آنها توانایی تحریک ناباروری، عدم لقاح و تغییر جنسیت در حیوانات را دارند. از این رو، عصاره های گیاه ی می توانند به عنوان عوامل جایگزین مطمئن برای کنترل بلوغ زودرس تیلاپیا و تولید مثل سریع و زیاد در سیستم های تولید استفاده شوند. گزارش شده است که عصاره های رژیمی Basella alba، Quillaja saponaria، Trigonella foenum-graecum، Glycine max و Tribulusterrestris نسبت جنسی تیلاپیا را به سمت تک جنس نر تغییر می دهد. علاوه بر این، عصاره های Moringaoleifera، Carica papaya، Aloe vera، Azadirachta indica و Hibiscus rosasinesis تاثیر مستقیمی برمورفولوژی غدد و تاخیر در بلوغ در برخی از گونه های تیلاپیا نشان داد. با این حال، محدود یت هایی وجود دارد که پیشرفت در این فناوری جدید را از آزمایش های تجربی تا پذیرش گسترده توسط کشاورزان دشوار می کند، زیرا دانش کافی در مورد روش ها ی استخراج فیتواستروژن غلظت عصاره و روش های شناسا یی آنها ندارد. از این رو، نیاز به تحقیقات بیشتر برای استاندارد سازی هر جنبه در مورد استفاده از فیتواستروژن ها در پرورش تیلاپیا وجود دارد. هدف از این مقاله ارائه یک مرور کلی از مطالعات موجود در مورد استفاده از عصاره ها ی گیاهی به عنوان گزینه های بالقوه برای کنترل تولید مثل تیلاپیا در آبزی پروری است، در حالی که در مورد محدودیت های دانش موجود بحث می شود و همچنین راهی برای پیشرفت آن وجود دارد.

کلیدواژه ها

روش های تک جنس، فیتواستروژن ها، فیزیولوژی تولید مثل، کنترل تولید مثل، پرورش تیالپیا.

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.