ارزیابی واکنش دو رقم سورگوم علوفه ای پگاه و اسپیدفید به سطوح مختلف نیتروژن و تراکم کشت در منطقه گرگان

  • سال انتشار: 1400
  • محل انتشار: پنجمین کنگره بین المللی توسعه کشاورزی، منابع طبیعی، محیط زیست و گردشگری ایران
  • کد COI اختصاصی: ICSDA05_491
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 247
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مهدی نودهی

دانشجوی دکتری باغبانی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد بجنورد، بجنورد، ایران

مجید رحیمی زاده

استادیار گروه زراعت، دانشگاه آزاد اسلامی واحد بجنورد، بجنورد، ایران

چکیده

به منظور ارزیابی و مقایسه واکنش دو رقم سورگوم علوفه ای پگاه و اسپیدفید به نیتروژن و تراکم کاشت آزمایشی در سال ۱۳۹۵ به صورت اسپلیت پلات فاکتوریل در قالب طرح بلوکهای تصادفی در سه تکرار انجام شد. کود نیتروژن بر پایه اوره به عنوان عامل اصلی در دو سطح شامل صفر و ۳۰۰ کیلوگرم در هکتار و رقم و تراکم کاشت به صورت فاکتوریل به عنوان عامل فرعی لحاظ شد. ارقام سورگوم مورد کشت شامل دو نوع پگاه و اسپیدفید و تراکم بوته در چهار سطح ۱۵۰۰۰۰، ۲۵۰۰۰۰، ۳۵۰۰۰۰ و ۴۵۰۰۰۰ بوته در هکتار بود. نتایج نشان داد که کاربرد ۳۰۰ کیلوگرم در هکتار کود اوره سبب افزایش وزن تر بوته، ارتفاع بوته و قطر ساقه شد. میزان پروتئین خام با کاربرد کود نیتروژن افزایش نشان داد. بین دو رقم مورد بررسی پگاه و اسپیدفید از لحاظ خصوصیات کمی و کیفی تفاوت معنی داری دیده شد. در اکثر صفات رقم پگاه برتری را به خود اختصاص داد. تراکم های مختلف تاثیر معنی داری بر صفات مورد بررسی داشت. با افزایش تراکم وزن تر بوته افزایش و ارتفاع بوته، تعداد برگ و قطر ساقه کاهش نشان داد. اثرات متقابل نیتروژن و رقم نشان داد که کاربرد ۳۰۰ کیلوگرم در هکتار کود اوره سبب افزایش وزن تر بوته، ارتفاع و پروتئین خام در هر دو رقم شد، ولی رقم پگاه افزایش بیشتری را نشان داد. تراکم ۴۵۰۰۰۰ بوته در هکتار نیز در هر دو رقم بهتر از سایر تراکمها بود. در نهایت در محدوده پژوهش انجام شده، رقم پگاه با تراکم ۴۵۰۰۰۰ بوته در هکتار برای منطقه گرگان پیشنهاد می گردد.

کلیدواژه ها

تغذیه گیاه، رقابت درون گونه ای، علوفه، نیتروژن

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.