اولویت بندی زنجیره های ارزش صنعت گردشگری مبتنی بر طبیعت برای بهسازی در منطقه حفاظت شده ارسباران

  • سال انتشار: 1400
  • محل انتشار: پنجمین کنگره بین المللی توسعه کشاورزی، منابع طبیعی، محیط زیست و گردشگری ایران
  • کد COI اختصاصی: ICSDA05_287
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 245
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

جواد رضوی

دانشجوی کارشناسی ارشد جنگلداری، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه ارومیه

امید حسین زاده

استادیار گروه جنگلداری، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه ارومیه

مرضیه حجاریان

استادیار گروه جنگلداری، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه ارومیه

محمدرضا عبدی

دکتری مدیریت صنایع، مدیر اجرایی شرکت مهندسی فن آوری های نوین دنا

فریده دلاوری عدالت

دکتری علوم محیطی، مدیر محیط زیست شرکت مهندسی فن آوری های نوین دنا

چکیده

این پژوهش با عنوان اولویت بهسازی زنجیره های صنعت گردشگری مبتنی بر طبیعت در منطقه حفاظت شده ارسباران صورت گرفته است. ارسباران منطقه ای بکر و منحصر به فرد در استان آذربایجان شرقی است. از آنجایی که گردشگری در این منطقه عمدتا بر پایه طبیعت گردی است، معیشت ساکنین منطقه با گردشگری گره خورده، لذا این صنعت به عنوان عاملی درآمدزا دراین منطقه دنبال می شود. بهسازی و پیشرفت صنعت گردشگری مبتنی بر طبیعت در این منطقه نیازمند شکل گیری نگاه یکپارچه به فعالیتها و وظایف مختلف و به تبع آن منابع می باشد. از آنجایی که به کارگیری مفهوم زنجیره ارزش منجر به شکل گیری نگاه یکپارچه به فعالیتها و وظایف مختلف و به تبع آن منابع میشود، تحلیل زنجیره ارزش این صنعت در این منطقه ضروری به نظر میرسد. هدف از انجام این پژوهش شناسایی زنجیره های ارزش گردشگری طبیعی و یافتن کاستی های موجود در این زمینه جهت دست اندرکاران و برنامه ریزان عرصه گردشگری میباشد تا با دید وسیع تری نسبت به برنامه ریزی و توسعه این صنعت اهتمام نمایند. در این راستا بعد از ترسیم زنجیره ارزش ایده آل در منطقه ارسباران پرسشنامه ای با طیف ده تایی جهت استفاده از نظرات کارشناسان اجرایی و محققان دانشگاهی و نیز گردشگران طبیعت طراحی گردید و بعد از پر نمودن آن توسط پاسخ دهندگان مذکور بعد از وزن دهی نتایج آن با ۸ شاخص کنترلی بدین شرح می باشد: دررتبه اول با وزن ۰/۳۵۷ (با کد (ENVRP۲، زنجیره ارزش حفاظت از محیط زیست قرار دارد و به ترتیب زنجیره های ارزش آموزش و توسعه مهارت با وزن ۰/۳۵۱ (با کد (EDUC۱، خدمات پذیرائی با وزن ۰/۲۷۴ (با کد (CATER۴، آموزش و توسعه مدیریت با وزن ۰/۲۵۹ (با کد (TECH۳، زیرساختها با وزن ۰/۲۰۰ (با کد (INFR۱، خدمات اقامت با وزن ۰/۱۸۴ (با کد (ENVRP۲، امکانات و خدمات با وزن ۰/۱۲۴ (با کد (SERV۳ و تسهیلات گردشگری با وزن ۰/۰۸۶ (با کد (FACI۸ قرار دارند.

کلیدواژه ها

گردشگری مبتنی بر طبیعت، زنجیره ارزش، بهسازی، ارسباران

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.