توانایی راهبرد WLC درمکان یابی عرصه های مناسب پخش سیلاب (مطالعه موردی: حوزه آبخیز سد باغان در استان بوشهر)

  • سال انتشار: 1400
  • محل انتشار: پنجمین کنگره بین المللی توسعه کشاورزی، منابع طبیعی، محیط زیست و گردشگری ایران
  • کد COI اختصاصی: ICSDA05_173
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 323
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

حمید محقق پور

کارشناس ارشد علوم و مهندسی آبخیز دانشگاه صنعتی خاتم الانبیاء بهبهان

نسیم آرمان

دکتری آبخیزداری ، استادیار دانشکده منابع طبیعی دانشگاه صنعتی خاتم الانبی اء بهبهان

چکیده

در حال حاضر پخش سیلاب بر آبخوانها یکی از روشهای مناسب برای مهار و استفاده بهینه از سیلاب و تغذیه مصنوعی آبهای زیرزمینی در مناطق خشک و نیمه خشک بشمار می رود و مکانابی ی مناطق مستعد برای پخش سیلاب از اهمیت بسیار زیادی برخوردار است . حوزه آبخیز سد باغان به مساحت ۹۰۹۱۹/۲ هکتار در ۲۵ کیلومتری شمال شهرستان کنگان واقع شده و ازلحاظ سیاسی جزء استان بوشهر میباشد. در این پژوهش پارامترهای شیب، کاربری اراضی، زمین شناسی، ژئومورفولوژی و گسل به عنوان گزینه های معیار خصوصیات فیزیکی، پارامترهای نفوذپذیری و ضخامت آبرفت به عنوان گزینه های معیار خصوصیات هیدرولوژیکی و پارمترهای فاصله از چاه، قنات، شهر و روستا و جاده به عنوان گزینه های معیارهای اقتصاد ی و اجتماعی،به عنوان لایه های اطلاعاتی رقومی در نظر گرفته شد و با منطق فازی استانداردسازی گردید. در مرحله بعد لایه های شیب،کاربری اراضی، زمین شناسی و ژئومورفولوژین یز به عنوان محدودیت با منطق بولین استانداردسازی شد. بر اساس میانگین گیری ازنظرات کارشناسان، لایه ها به روش تحلیل سلسله مراتبی (AHP) وزن دهی و نرخ ناسازگاری ۰/۰۹ محاسبه گردید. تلفیق لایه ها به کمک راهبرد ترکیب خطی وزندار (WLC) در محیط نرم افزار Terrset انجام و نقشه های مکانی نهایی حاصل گردید. بر اساس نتایج حاصل، منطقه موردنظر به پنج منطقه نامناسب ۸۸) درصد)، ضعیف ۰ /۱) درصد)، متوسط ۱/۶ ) درصد)، خوب ۵) درصد) و خیلی خوب ( ۵/۳ درصد) ازنظر قابلیت مکانیابی پخش سیلاب تقسیم گردید. به کمک روش Chi-square دقت نقشه مورد ارزیابی قرار گرفت و چون تفاوت معناداری مشاهده نگردید، نقشه مورد تایید قرار گرفت .

کلیدواژه ها

پخش سیلاب، آبخوان، SMCE،راهبرد WLC، ارزیاب ی چند معیاره مکانی، Terrset

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.