"گزارش فنی" مکان یابی مناطق مناسب احداث سد زیرزمینی در حوضه آبخیز قوری چای با کاربرد سنجش از دور و سامانه اطلاعات جغرافیایی GIS/RS)) با روش وزن دهی بر اساس تابع کویین

  • سال انتشار: 1399
  • محل انتشار: پژوهشنامه مدیریت حوزه آبخیز، دوره: 11، شماره: 21
  • کد COI اختصاصی: JR_JWMR-11-21_026
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 212
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

حسن خدایی

General Department of Natural Resources and Watershed Management of Ardabil Province

محمد علی قربانی

tabriz-university

اسماعیل اسدی

tabriz-university

روح ا... دبیری

Uromie-university

چکیده

     احداث سدهای زیرزمینی به­ عنوان راهبردی جدید در مدیریت منابع آب به ­خصوص در نواحی خشک و نیمه خشک کشور در سال­های اخیر مورد توجه قرار گرفته است. میان حوضه­ ها و نقاط خروجی حوضه ­های بزرگ که مقاطعی مناسب از نظر توپوگرافی، شیب و نهشته­ های آبرفتی دارند قادر خواهند بود منابع آبی مناسبی را از طریق احداث سدهای زیرزمینی ذخیره و در اختیاربهره ­برداران قرار دهند. حوضه آبخیز قوری چای بنا به دلایل اشاره شده یکی از مناطق اولویت­ دار و مهم استان اردبیل برای احداث سدهای زیرزمینی است. مکان ­یابی مناسب برای احداث سدهای زیرزمینی در مناطقی با این خصوصیات در سطح وسیع، راهبرد دیگری در بهبود مدیریت منابع آبی است. در این تحقیق با بهره­ گیری از روش­های سنجش از دور و کاربرد سامانه اطلاعات جغرافیایی و معرفی روش­های مختلف بکار برده شده توسط کارشناسان در وزن­دهی و اولویت ­بندی پارامترهای دخیل در مکان­یابی از شیوه­ ای جدید در وزن ­دهی با عنوان ماتریس وزنی بر اساس تحلیل آماری و تابع کویین استفاده گردید که اساس آن نه بر مبنای نظرات کارشناسی و پرسشنامه که در روش­های سلسله مراتبی و چند معیاره استفاده می ­گردد، بلکه بر اساس تحلیل آماری و وزن­دهی یکسان برای تمام پارامترها استوار است. با تهیه لایه ­های شیب، کاربری اراضی، زمین­ شناسی و همچنین لایه­ های تصویری عمق آبرفت و سطح ایستابی که از روش درون­یابی عکس فاصله با استفاده از امکانات ابزاری GIS در حوضه مورد پژوهش بدست آمد، با تلفیق لایه­ های تولیدی، لایه نهایی تهیه گردید. ین لایه اولویت-بندی و موقعیت مکانی مناسب سدهای زیرزمینی در سطح ۷۹۲۶۰ هکتار از حوضه را با تلفیق لایه هایی که به صورت مستقل و با وزن یکسان و به صورت واحدهای همگن تهیه شده در اختیار قرار می دهد.  برای اولویت بندی از روش کلاس­ بندی استاندارد استفاده شده است.

کلیدواژه ها

Underground Dams, RS, GIS, Weighting Method Ghori Chai, Queen Function, تابع کویین, سد زیرزمینی, قوری چای, ماتریس وزنی, GIS, RS

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.