شبیه سازی جریان رودخانه زارم رود در مقیاس های زمانی متفاوت با استفاده از مدل تعیین رطوبت خاک (SMA)

  • سال انتشار: 1399
  • محل انتشار: پژوهشنامه مدیریت حوزه آبخیز، دوره: 11، شماره: 21
  • کد COI اختصاصی: JR_JWMR-11-21_018
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 197
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

تریفه ادریسی

Sari Agricultural Science and Natural Resources University

محمود حبیب نژاد روشن

Sari Agricultural Science and Natural Resources University

بهنوش جعفری گرزین

Sari Agricultural Science and Natural Resources University

چکیده

      شبیه سازی جریان رودخانه برای اطلاع از آورد رودخانه در دوره های زمانی آتی و تعیین دبی های سیلابی اهمیت ویژه­­ای دارد. فرایند های هیدرولوژیکی مختلفی مثل گیرش گیاهی، ذخیره سطحی، نفوذ، ذخیره خاک، نفوذ عمقی و ذخیره آب زیرزمینی باید در مدلسازی پیوسته هیدرولوژیکی در نظر گرفته شوند. با توجه به روش های مختلف شبیه­ سازی هیدرولوژیکی، روش پیوسته بهترین پیش بینی را دارد زیرا می تواند شرایط تر و خشک را در طول یک دوره طولانی مدت مدل کند. مدل HEC-HMS الگوریتم احتساب­ کننده رطوبت خاک (SMA) را برای شبیه ­سازی روابط طولانی مدت بین بارش ،رواناب، ذخیره، تبخیر و تعرق و  تلفات خاک به کار می گیرد. در این مطالعه مدل احتساب ­کننده رطوبت خاک (HMS SMA) به منظور تعیین تاثیر رطوبت خاک در ایجاد رواناب، ارزیابی جریان های شبیه سازی شده در حوزه آبخیز زارم ­رود واقع در استان مازندران به کار برده شد. داده های روزانه بارش و رواناب برای مدت ۴ سال (۸۵-۸۹) به همراه داده های ماهانه تبخیر و تعرق، مدل رقومی ارتفاع (DEM) با قدرت تفکیک ۲۵ متر و نقشه شبکه هیدروگرافی برای مراحل واسنجی و اعتبارسنجی مورد استفاده قرار گرفت. نتایج شبیه ­سازی بیانگر این بود که مقیاس زمانی ماهانه با داشتن بیشترین مقدار R۲ و NSE و حداقل MAE و RMSE در مراحل واسنجی و اعتبارسنجی دقیق ترین شبیه سازی را ارائه کرده است. به طور کلی نتایج تحقیق، قابلیت خوب مدل HEC-HMS به همراه مدل جدید محاسبه تلفات SMA برای شبیه سازی جریان رودخانه در حوزه آبخیز رودخانه زارم­رود را نشان داد.

کلیدواژه ها

Rainfall and runoff, Zaremrod Watershed, Simulation, HEC-HMS and SMA, بارش و رواناب, حوزه آبخیز زارم رود, شبیه­ سازی, HEC-HMS,  SMA

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.