تاثیر مخازن تعدیل درون شهری بر دبی اوج سیلاب و کاهش ابعاد شبکه جمع آوری سیلاب (مطالعه موردی: زیرحوضه گذرخان شهر ساری)

  • سال انتشار: 1399
  • محل انتشار: پژوهشنامه مدیریت حوزه آبخیز، دوره: 11، شماره: 21
  • کد COI اختصاصی: JR_JWMR-11-21_007
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 217
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

الهام رجبی شهبندی

Faculty of Agricultural Engineering, Sari Agricultural Sciences and Natural Resources University.

محسن مسعودیان

Faculty of Agricultural Engineering, Sari Agricultural Sciences and Natural Resources University.

رامین فضل اولی

Faculty of Agricultural Engineering, Sari Agricultural Sciences and Natural Resources University.

چکیده

   استفاده از مخازن تعدیل یکی از روش های سازه ای مدیریت سیلاب شهری برای کاهش حجم یا شدت طغیان ها و همچنین دفع جریانات سیلابی می باشد. در این تحقیق، تاثیر مخازن تعدیل درون شهری بر دبی اوج سیلاب و ابعاد مجاری آبرو در یکی از زیرحوضه های شهر ساری (گذرخان) بررسی شد. برای این منظور ابتدا باران طرح با دوره بازگشت ۵ساله براساس روش SCS تیپ ۲ تعیین شد و زمان تمرکز حوضه ها نیز با استفاده از روش های تجربی کربای و کرپیچ محاسبه شد. سپس شبیه سازی شبکه با نرم افزار SWMM انجام شد و دبی اوج سیلاب و ابعاد تیپ مجاری آبرو تعیین و سپس با وجود مخازن تعدیل سیلاب، شبیه سازی مجدد انجام و تاثیر مخازن بر دبی اوج خروجی و ابعاد مجاری آبرو تعیین شد. برای تعیین حجم مخازن تعدیل سیلاب ابتدا با در نظرگرفتن چند مقدار متفاوت برای حجم مخازن و ترسیم نمودارهای تغییرات دبی خروجی و تغییرات  در برابر حجم مخزن، برای هر مخزن مقدار حجمی که کمترین نرخ تغییرات دبی را دارا بود به عنوان مقدار بهینه در نظر گرفته شد. نتایج نشان می دهد وجود مخازن تعدیل میزان سیلاب را در گره خروجی ۳۲۶۶، به­ میزان ۸۶درصد و در گره خروجی ۴۰۰۴، به­ میزان ۸۹ درصد و همچنین ابعاد مجاری آبرو (متوسط سطح مقطع کانال) را نیز در منطقه مورد مطالعه به­ میزان ۵۷ درصدکاهش داده است.  

کلیدواژه ها

Flood Control, Flood Retarding Reservoirs, Sari, SWMM model, Urban Basin, حوضه آبریز شهری, ساری, کنترل سیلاب, مخازن تعدیل سیلاب, مدل SWMM

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.