مقایسه روش های شبکه های عصبی مصنوعی، شبکه بیزین و برنامه ریزی بیان ژن در پیش بینی خشکسالی (مطالعه موردی: ایستگاه سینوپتیک مراغه)
- سال انتشار: 1399
- محل انتشار: پژوهشنامه مدیریت حوزه آبخیز، دوره: 11، شماره: 21
- کد COI اختصاصی: JR_JWMR-11-21_006
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 309
نویسندگان
Urmia University
Urmia University
Urmia University
Urmia University of Technology
چکیده
خشکسالی جزء جدایی ناپذیر هر اقلیمی محسوب می گردد که تاثیرات مهمی بر بخش های مختلف جامعه دارد و سبب افزایش فشار بر منابع آبی می گردد. لذا پیش بینی وضعیت آتی آن می تواند به برنامه ریزان و تصمیم گیران در بخشهای مختلف کمک شایانی نماید. در این تحقیق جهت پیش ینی خشکسالی در مقیاسهای زمانی مختلف شاخص خشکسالی بارش و تبخیر تعرق استاندارد (SPEI) از ۵ ورودی مختلف شامل مقادیر شاخص SPEI با تاخیرهای یک تا ۵ ماهه استفاده و سپس از سه روش هوشمند شامل برنامه ریزی بیان ژن (GEP)، شبکه بیزین (BN) و شبکه عصبی مصنوعی (ANN) جهت پیش بینی مقادیر آتی استفاده گردید. نتایج نشان داد که هر سه روش در مقیاس زمانی کوتاه مدت شاخص SPEI از دقت مناسب برخوردار نمی باشند به طوری که بهترین عملکرد در مقیاس زمانی یک ماهه مربوط به مدل شبکه بیزین با ضریب همبستگی ۱۴۲/۰ و در مقیاس سه ماهه مربوط به روش ANN با ضریب همبستگی ۷۰۴/۰ می باشد. نتایج همچنین نشان داد که دقت پیش بینی مدل با افزایش مقیاس محاسبه SPEI رابطه مستقیم دارد و با افزایش مقیاس زمانی SPEI، دقت پیش بینی افزایش پیدا می کند. همچنین هر سه روش در مقیاسهای زمانی بلندمدت از عملکرد مناسبی برخوردار می باشند. واژههای کلیدی: پیشبینی، خشکسالی، مراغه، مدل هوشمند، شاخص SPEIکلیدواژه ها
Drought, Intelligent Model, Prediction, SPEI, Maragheh, پیش بینی, خشکسالی, مراغه, مدل هوشمند, شاخص SPEIاطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.