ارزیابی کیفیت محیط زیستی پساب در منطقه ویژه پارس جنوبی (پالایشگاه فاز A) با استفاده از سامانه استنتاج فازی

  • سال انتشار: 1400
  • محل انتشار: فصلنامه مهندسی عمران و محیط زیست دانشگاه تبریز، دوره: 51، شماره: 103
  • کد COI اختصاصی: JR_CEEJ-51-103_014
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 231
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

حمید سرخیل

گروه زمین شناسی کاربردی، دانشکده علوم زمین، دانشگاه خوارزمی، تهران

یوسف عظیمی

گروه پژوهشی مهندسی محیط زیست و پایش آلاینده ها، پژوهشکده محیط زیست و توسعه پایدار، سازمان حفاظت محیط زیست، تهران

شاهرخ رهبری

گروه محیط زیست انسانی، دانشکده محیط زیست، سازمان حفاظت محیط زیست، کرج

چکیده

ارزیابی ریسک محیط زیست، از بخش­های بسیار مهم در سیستم مدیریت محیط زیستی بوده و نقش بسیار مهمی در بهبود شاخص­های کیفیت و عملکرد محیط زیستی ایفاء می­نمایند. در این تحقیق ارزیابی کیفیت محیط زیستی پساب منطقه ویژه اقتصادی انرژی پارس از سال ۲۰۱۱ تا ۲۰۱۴ با استفاده از منطق فازی بررسی شده است. در منطق چند ارزشی فازی با کمی­سازی متغیرهای زبانی و استفاده از سایر داده­های کمی محیط زیستی و ارائه شاخص­های فازی می­توان به ارزیابی کیفیت و ریسک محیط زیستی یک واحد صنعتی دست یافت. شاخص فازی کیفیت پساب FWWQI۱ در مطالعه موردی از سه آلاینده: COD۲، BOD۳، TSS۴ و خصوصیت pH تشکیل شده است. در مدل ارائه شده در این مقاله حدود سطوح کیفیت فازی در توابع عضویت با بهره­جویی از نتایج تحقیقات پیشین، استانداردهای محیط زیستی و قضاوت­های کارشناسان محیط زیست اتخاذ گردیده­اند. بر اساس نتایج مدل ارائه شده، آلاینده­های موثر در بالا بردن ریسک محیط زیستی، COD و BOD شناخته شده­اند و شاخص­های فازی کیفیت محیط زیستی پساب پالایشگاه A در سال ۲۰۱۳ معادل ۸/۴۸ (خوب) و در سال ۲۰۱۴ معادل ۴۴ (خوب) به­دست آمده است. این امر نشان­دهنده استانداردسازی کامل پالایشگاه A در زمینه کنترل آلودگی­های پساب بوده که دارای روند رو به بهبود شاخص­های کیفیت و ریسک محیط زیستی بومی است و از جمله مهم­ترین دستاوردهای سامانه­های مدیریت ISO۱۴۰۰۱ و HSE_MS۵ در منطقه مورد نظر به شمار می­رود.

کلیدواژه ها

سیستم استنتاج فازی, شاخص فازی کیفیت محیط زیستی (FEQI)۷, آلاینده های محیط زیستی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.