کارایی انتخاب ژنومی در برنامه های اصلاح نژاد مرغان بومی

  • سال انتشار: 1397
  • محل انتشار: فصلنامه پژوهشهای تولیدات دامی، دوره: 9، شماره: 19
  • کد COI اختصاصی: JR_RAP-9-19_012
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 252
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سارا ابراهیم پورطاهر

University of Tabriz

صادق علیجانی

University of Tabriz

سید عباس رافت

University of Tabriz

احمد رضا شریفی

University of Göttingen

چکیده

     توسعه انتخاب ژنومی استراتژی­ های جدیدی را در اصلاح نژاد حیوانات ایجاد کرده است. هدف از این مطالعه بررسی کارایی انتخاب ژنومی در برنامه­ های اصلاح نژادی مرغان بومی بود. در این مطالعه یک سناریوی مرجع با تعداد ۳۳۸۰ پرنده با استفاده از اطلاعات فنوتیپی و شجره­ای شبیه­ سازی شد و پیشرفت ژنتیکی با روش قطعی توسط نرم­افزار ZPLAN+ ارزیابی گردید. این سناریو با دو برنامه اصلاحی ژنومی به­ منظور تعیین بهترین استراتژی برای کاربرد اطلاعات ژنومی در مرغان بومی مقایسه شد. در سناریوی ژنومی اول از اطلاعات ژنومی هر دو جنس و در سناریوی ژنومی دوم تنها از اطلاعات ژنومی خروس­ ها استفاده شد. در هر دو سناریو ژنومی تعداد کاندیداهای انتخابی نر بین ۸۰۰ تا ۱۶۰۰ خروس متغیر بود و چهار اندازه از جمعیت مرجع (۵۰۰، ۱۰۰۰، ۱۵۰۰ و یا ۲۰۰۰ پرنده) در نظر قرار گرفت. فاصله بین­نسلی در سناریوی مرجع برابر با ۵/۱۴ ماه بود. در هر دو سناریوی ژنومی، انتخاب در زودترین زمان ممکن از لحاظ بیولوژیکی انجام شد. به­ همین دلیل فاصله بین­نسلی به ۸ ماه کاهش یافت. در سناریوهای ژنومی رشد ژنتیکی و سود اقتصادی برنامه اصلاحی افزایش یافت (۹۴۳۴۸۸۰ ریال تا ۱۰۹۳۱۳۱۰ ریال سود به­ ازای هر واحد حیوانی در سناریوی دو). دقت شاخص انتخاب در سناریوی مرجع برای مسیر خروس­ها ۶۱/۰ و برای مسیر مرغ­ها ۶۳/۰ بود. دقت در سناریوهای ژنومی در مقایسه با سناریوی مرجع افزایش داشت (۶۷/۰ تا ۷۶/۰). این مطالعه نشان داد افزایش دقت و کاهش فاصله بین­نسلی در سناریوهای ژنومی تاثیر مثبت بر سود و رشد ژنتیکی داشت. بنابراین کاربرد اطلاعات ژنومی کارایی برنامه­های اصلاحی را در مرغان بومی افزایش داد. با تکیه بر نتایج بدست آمده از این مطالعه، می­توان انتخاب ژنومی را در برنامه ­های اصلاحی ژنومی مرغان بومی کشور به کار برد. برای کاهش هزینه­ ها نیز پیشنهاد می ­شود کاربرد تراشه­ های SNP با تراکم پایین بررسی شود.  

کلیدواژه ها

Genomic Selection, Genetic Gain, Native Hens, Simulation, ZPLAN+, انتخاب ژنومی, مرغان بومی, رشد ژنتیکی, شبیه سازی, ZPLAN+

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.