تاثیر جیره های با انرژی متابولیسمی متفاوت بر خصوصیات و ترکیب فیزیکی و شیمیایی لاشه بزغاله های نر

  • سال انتشار: 1397
  • محل انتشار: فصلنامه پژوهشهای تولیدات دامی، دوره: 9، شماره: 22
  • کد COI اختصاصی: JR_RAP-9-22_010
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 143
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مرتضی کرمی

Department of Animal Science, Agriculture and Natural Resources Research and Education Center, Shahrekord, ۴۱۵, AREEO, Iran

چکیده

این تحقیق به­ منظور بررسی خصوصیات فیزیکی و شیمیایی لاشه بزغاله های نر پرواری با استفاده از نسبت­ های مختلف انرژی قابل متابولیسم انجام شد. از ۳۶ راس بزغاله نر سیاه لری (بومی) بعد از شیرگیری (چهار ماهگی) با میانگین وزن شروع پروار ۲۵ کیلوگرم در جایگاه بسته با سه جیره متفاوت به ترتیب حاوی ۲، ۴/۲و ۸/۲ مگاکالری در کیلوگرم انرژی قابل متابولیسم و۱۴ درصد پروتئین خام استفاده شد. در پایان آزمایش از هر تیمار شش راس بز ذبح و پس از تفکیک و تجزیه فیزیکی لاشه ها، ترکیب شیمیایی آن ها نیز تعیین گردید. اطلاعات بدست آمده در قالب طرح کاملا تصادفی با نرم افزار SAS و رویه GLM تجزیه و تحلیل و برای مقایسه میانگین ها از آزمون چند دامنه­ ای دانکن استفاده شد. نتایج نشان داد که مناسب ترین بازده لاشه ۵/۴۶ درصد و وزن بدن خالی ۹۱ درصد در جیره حاوی ۸/۲ انرژی متابولیسمی مشاهده شد (۰۵/۰> p). بیشترین درصد قطعات با ارزش لاشه شامل سردست، ران و راسته به ترتیب ۲/۲۳، ۵/۲۸ و ۹/۲۰ درصد با مصرف ۸/۲ مگاکالری در کیلوگرم انرژی قابل متابولیسم بدست آمد (۰۵/۰> p). بالاترین درصد گوشت بدست آمده از قطعات ران و راسته به ترتیب ۵/۷۴ و ۱/۵۷ درصد و حداکثر سطح مقطع ماهیچه راسته و طول آن نیز در جیره با مصرف انرژی قابل متابولیسم ۸/۲ مگاکالری بر کیلوگرم ماده خشک حاصل شد (۰۵/۰> p). بیشترین درصد پروتئین لاشه در جیره یک با مقدار ۷/۲۲ درصد و کمترین در جیره دو با مقدار ۱/۲۱ درصد مشاهده و تفاوت بین درصد پروتئین جیره ۱ و ۲ معنی دار بود (۰۵/۰> p). به طور کلی با توجه به نتایج این آزمایش می ­توان گفت جیره با انرژی متابولیسمی ۸/۲ مگاکالری در بین جیره­ های مذکور موجب عملکرد بهتر خصوصیات فیزیکی و شیمیایی لاشه شده و برای دوره پروار ۹۰ روزه و بلافاصله پس از شیرگیری بزغاله ها مناسب تر است.

کلیدواژه ها

Kids fattening, Diets energy, Physical and chemical characteristic, Carcass, پروار بزغاله, انرژی جیره, ترکیب فیزیکی و شیمیایی, لاشه

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.