اثر سطوح آبیاری و حاصلخیزکننده های خاک بر اجزای عملکرد و عملکرد دانه و موسیلاژ گیاه دارویی بالنگوی شهری (Lallemantia royleana Benth.) در شرایط آب و هوایی تربت جام

  • سال انتشار: 1400
  • محل انتشار: فصلنامه بوم شناسی کشاورزی، دوره: 13، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_AGRY-13-2_010
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 268
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

هدی جهانگیری

گروه باغبانی، گرایش فیزیولوژی و اصلاح گیاهان دارویی، واحد تربت جام، دانشگاه آزاد اسلامی، تربت جام، ایران

عبداله ملافیلابی

گروه زیست فناوری مواد غذایی، موسسه پژوهشی علوم و صنایع غذایی، مشهد، ایران.

هاشم حسینی

گروه کشاورزی و منابع طبیعی، واحد تربت جام، دانشگاه آزاد اسلامی، تربت جام، ایران.

چکیده

بالنگوی شهری با نام علمی (Lallemantia royleana Benth.)، گیاهی دارویی از خانواده نعناعیان است که علاوه بر مصارف دارویی، کاربردهای فراوانی در صنایع غذایی و بهداشتی دارد. این آزمایش با هدف بررسی اثر سطوح آبیاری و کودهای آلی بر عملکرد دانه و برخی ویژگی های کیفی دانه بالنگوی شهری به صورت اسپلیت پلات بر پایه طرح بلوک­های کامل تصادفی با سه تکرار در مزرعه تحقیقاتی دانشگاه آزاد اسلامی تربت جام در سال زراعی ۹۸-۱۳۹۷ انجام شد. عامل کرت اصلی چهار سطح آبیاری با استفاده از تشتک تبخیر (۳۵ (به عنوان شاهد)، ۵۳، ۷۱ و ۸۹ میلی­متر) و عامل کرت فرعی، چهار نوع حاصلخیزکننده­ خاک برابر با ۱۰ تن در هکتار (بدون مصرف کود (شاهد)، کود دامی از نوع گاوی پوسیده، کمپوست قارچ و کمپوست زباله شهری) بود. صفات مورد مطالعه شامل ارتفاع بوته، طول ریشه، عملکرد بیولوژیک، تعداد دانه در بوته، وزن هزار دانه و عملکرد دانه در بوته، درصد موسیلاژ، فاکتور تورم (میلی متر) و عملکرد موسیلاژ بود. نتایج نشان داد که اثر سطوح آبیاری و مصرف حاصلخیزکننده­های خاک تاثیر معنی­داری بر صفات کمی و کیفی گیاه بالنگوی شهری داشت. بیشترین و کمترین عملکرد دانه بر اساس سطوح آبیاری به ترتیب مربوط به تبخیر روزانه ۳۵ میلی­متر (۲۰/۲ گرم در بوته) و ۸۹ میلی­متر (۴۵/۱ گرم در بوته) بود. در مقایسه حاصلخیزکننده­های خاک بیشترین و کمترین مقدار عملکرد دانه به ترتیب مربوط به مصرف کود گاوی (۳۵/۲ گرم در بوته) و شاهد (۳۳/۱ گرم در بوته) بود. همچنین بیشترین عملکرد موسیلاژ (۷۲/۳۳ گرم بر مترمربع) از تیمار تبخیر روزانه ۳۵ میلی­متر و مصرف کود گاوی و کمترین مقدار (۲۶/۱۵ گرم بر مترمربع) از تیمار تبخیر روزانه ۸۹ میلی­متر و بدون مصرف کود به دست آمد. بالاتر بودن عملکرد موسیلاژ در تیمار تبخیر روزانه ۳۵ میلی­متر و مصرف کود گاوی مربوط به عملکرد دانه بالاتر در این تیمار می­باشد. بر اساس نتایج این مطالعه به منظور به دست آوردن حداکثر عملکرد کمی و کیفی در گیاه بالنگوی شهری در شرایط آب وهوایی تربت جام، سطح آبیاری بر اساس تبخیر روزانه ۳۵ میلی­متر همراه با مصرف کود گاوی توصیه می­گردد.

کلیدواژه ها

فاکتور تورم, کشاورزی پایدار, کود گاوی, محتوی موسیلاژ

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.