ارزیابی عملکرد تولید و برخی از ویژگی های کیفی تخم مرغ در اواخر دوره تولید مرغ تخم گذار با اعمال برخی از راه کارهای پیش و ضد التهابی

  • سال انتشار: 1398
  • محل انتشار: فصلنامه پژوهشهای تولیدات دامی، دوره: 10، شماره: 26
  • کد COI اختصاصی: JR_RAP-10-26_009
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 256
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

علی هاتفی

University of Tehran

احمد زارع شحنه

University of Tehran

زربخت انصاری پیرسرایی

Sari Agricultural Sciences and Natural Resources University

علی محمد علیزاده

Tehran University of Medical Sciences

چکیده

     از آنجایی که پدیده التهاب به عنوان یکی از چالش­های مهم در بخش­ های مختلف صنعت دامپروری عنوان می­شود، بنابراین این پژوهش به ­منظور ارزیابی راهکار التهابی ترکیبی و استفاده همزمان داروهای بتا-۲ آگونیست و گلوکوکورتیکوئید روی برخی از ویژگی های تولیدی در مرغ تخم­گذار در اواخر دوره تولید و ویژگی های کیفی تخم ­مرغ صورت پذیرفت. پژوهش در قالب طرح کاملا تصادفی، در یک دوره حدود ۴ هفته ای، با استفاده از ۱۱۲ قطعه مرغ تخمگذار سویه ­های ­لاین W-۳۶ (مسنتر از ۹۰ هفته) صورت پذیرفت. پرنده ها به ­طور تصادفی به هفت تیمار (شامل یک سطح از دارویی با خاصیت بتا-۲ آگونیستی، یک سطح از دارویی با خاصیت گلوکوکورتیکوئیدی، سه سطح ترکیبی این داروها، یک سطح مهارکننده بتا و تیمار شاهد) با ۴ تکرار در هر تیمار و ۴ پرنده در هر تکرار تقسیم شدند. نتایج نشان داد که درصد تخمگذاری و مصرف خوراک در تیمارهای بتاآگونیست و مهارکننده بتا افزایش (۰۵/۰p< ) و در تیمار گلوکورتیکوئید و تیمارهای ترکیبی کاهش (۰۵/۰p< ) معنی ­دار نشان می­دهد. همچنین در تیمار بتا-۲ آگونیستی وزن زنده بدن و وزن تخم ­مرغها به ­طور معنی ­داری افزایش و بازده مصرف خوراک بهبود نشان داد (۰۵/۰p< )؛ در مقابل این فراسنجه ها در تیمار حاوی داروی گلوکورتیکوئیدی و تیمارهای ترکیبی به­ طور معنی­ داری کاهش نشان داد (۰۵/۰p< ) . با این حال، ضخامت پوسته در برخی از تیمارهای ترکیبی افزایش معنی داری (۰۵/۰p< )  پیدا کرد. از این رو میتوان به این نتیجه رسید که داروی بتاآگونیستی به ­عنوان یک محرک التهاب (در برخی از بافت­ها مثل تخمدان) در شاخص های تولیدی تاثیر مثبتی داشت، در حالی که شاخص­ های کیفی تخم­ مرغ در تیمار گلوکوکوتیکوئیدی و تیمارهای ترکیبی که به­ عنوان محرکهای ضد التهاب در بدن عمل میکنند، از عملکرد بهتری برخوردار بودند.  

کلیدواژه ها

Beta-۲ Agonist, Feed Intake, Glucocorticoid, Inflammation, Laying Hens, Laying Percentage, Shell Thickness, التهاب, بتا-۲ آگونیست, درصد تخم گذاری, گلوکوکورتیکوئید, ضخامت پوسته, مرغ تخم گذار, مصرف خوراک

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.