اثر مصرف پس ماند پسته پاک کنی در جیره غذایی بر فراسنجه های تخمیر برون تنی و عملکرد بزهای رائینی

  • سال انتشار: 1399
  • محل انتشار: فصلنامه پژوهشهای تولیدات دامی، دوره: 11، شماره: 27
  • کد COI اختصاصی: JR_RAP-11-27_003
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 245
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

اعظم میرحیدری

Tarbiat Modares University

یوسف روزبهان

دانشگاه تربیت مدرس

حسن فضائلی

Agricultural Research, Training and Extension Organization, Karaj

چکیده

     به­ منظور بررسی تاثیر جایگزینی سطوح مختلف بقایای پسته پاک ­کنی با یونجه در جیره بزهای رائینی، دو آزمایش انجام شد. در آزمایش اول، تاثیر جیره های حاوی سطوح صفر، ۲۵، ۵۰ و ۷۵ درصد بقایای پسته پاک ­کنی بر روند تخمیر شکمبه در شرایط آزمایشگاهی با ۴ تیمار و ۳ تکرار، به مدت ۲۴ ساعت در شرایط تولید گاز انجام شد. آزمایش دوم اثر جیره های مزبور بر عملکرد بزهای داشتی انجام ­شد که در آن تعداد ۲۰ راس بز رائینی با میانگین وزن اولیه ۶۹/۲±۴/۳۳ کیلوگرم، به مدت ۸۴ روز با جیره های آزمایشی با نسبت ۸۰ درصد علوفه و ۲۰ درصد کنسانتره تغذیه شدند. داده های حاصل از هر دو آزمایش، در قالب طرح کاملا تصادفی تجزیه آماری شدند. با جایگزین کردن سطح ۵۰ و ۷۵ درصد بقایای پسته پاک­ کنی به­ جای یونجه، پروتئین خام، کربوهیدرات محلول و بخش های فیبری جیره کاهش اما ترکیبات فنلی جیره های آزمایشی نسبت به جیره شاهد و جیره حاوی ۲۵ درصد بقایای پسته پاک ­کنی افزایش یافت (۰۱/۰P< ). گاز تولیدی پس از ۲۴ ساعت و فراسنجه های برآورد شده بر اساس گاز زمان ۲۴ ساعت انکوباسیون با افزایش سطح بقایای پسته پاک ­کنی به ۵۰ و ۷۵ درصد کاهش خطی داشت (۰۱/۰P< ). مقدار عامل تفکیک جیره های حاوی سطوح ۵۰ و ۷۵ درصد محصول فرعی پسته افزایش معنی داری نسبت به جیره شاهد و جیره حاوی ۲۵ درصد بقایای پسته پاک ­کنی داشت (۰۱/۰P< ). مصرف ماده خشک و پروتئین، افزایش وزن روزانه بزها و بزغاله ها با افزایش سطح بقایای پسته پاک ­کنی به ۵۰ و ۷۵ درصد جیرهبه ­طور خطی کاهش یافت (۰۱/۰P< ). به طور کلی استفاده از بقایای پسته پاک­ کنی به میزان ۲۵ درصد در جیره بزهای شیرده رائینی (بعد از زایش) در مقایسه با یونجه نتایج مشابهی بر فراسنجه های تخمیر شکمبه­ ای، عملکرد بزها و افزایش وزن بزغاله ها داشت اما سطوح بالاتر اثر محدود کننده بر متغیرهای مزبور داشت.

کلیدواژه ها

Kid, Rayini Goat, Pistachio by Product, Fermentation, بزغاله, بز رائینی, محصول فرعی پسته, تخمیر

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.