اثرات کاهش ثابت یا تدریجی شدت نور محیط بر عملکرد، ویژگی های لاشه و شاخص های ایمنی جوجه های گوشتی

  • سال انتشار: 1400
  • محل انتشار: فصلنامه پژوهشهای تولیدات دامی، دوره: 12، شماره: 32
  • کد COI اختصاصی: JR_RAP-12-32_011
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 233
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

محمد هادی ذبیح الهی

Department of Animal Science, University of Gonbad Kavoos, Iran

فرید مسلمی پور

Department of Animal Science, University of Gonbad Kavoos, Iran

شهریار مقصودلو

Department of Animal Science, University of Gonbad Kavoos, Iran

وحید رضایی پور

Department of Animal Science, Islamic Azad University, Ghaemshar branch, Iran

چکیده

   برای بررسی اثر شدت­های مختلف نور سالن پرورش بر عملکرد، ویژگی های لاشه، فراسنجه های خون و ایمنی و شاخص های اقتصادی، تعداد ۳۰۰ قطعه جوجه گوشتی سویه راس (هر دو جنس) در سه تیمار با پنج تکرار در قالب طرح کاملا تصادفی استفاده شدند. تیمارها شامل سه شدت نور سالن بود؛ متعارف (۲۰ لوکس)، کم (۷ لوکس) و کاهشی (به ­تدریج از ۲۰ به ۷ لوکس) که از سن ۸ تا ۴۲ روزگی به­ صورت مجزا در سه سالن اعمال شد. جوجه ها در کل دوره به­طور یک سان تغذیه شدند. نتایج نشان داد که خوراک مصرفی، افزایش وزن و ضریب تبدیل غذایی جوجه ها تحت تاثیر شدت نور محیط قرار نگرفت. وزن اجزای لاشه و وزن نسبی بورس فابریسیوس و طحال جوجه ها نیز تحت تاثیر شدت نور سالن قرار نگرفت. تفاوت معنی دار در غلظت فراسنجه های متابولیکی خون و همچنین فراسنجه های خون شناسی جوجه ها مشاهده نشد. تیتر آنتی بادی علیه گامبورو تحت تاثیر شدت نور سالن بود (۰/۰۵p< ) به­طوری که در گروه شدت نور کم به ­طور معنی دار از گروه شدت نور متعارف بیشتر بود (۱/۷۴ در مقابل ۱/۳۰ لگاریتم ۲). تیتر آنتی بادی علیه نیوکاسل در گروه شدت نور کم افزایش غیر معنی دار نسبت به گروه شدت نور متعارف نشان داد. درصد تلفات در گروه شدت نور کم (۰/۹ درصد) از گروه متعارف (۱/۵ درصد) و کاهشی (۱/۴ درصد) کمتر بود. هزینه برق در دوره پرورش در گروه شدت نور کم و کاهشی به ­ترتیب ۶۴/۷۴ و ۳۳/۳۳ درصد کمتر از گروه متعارف بود. با احتساب هزینه برق، سود مالی حاصل از پرورش هر جوجه در گروه شدت نور کم تقریبا یک درصد بیشتر از سایر گروه ها بود. به­ طور کلی، با توجه به عدم تفاوت در عملکرد جوجه های پرورش یافته در شدت نورهای مختلف و همچنین کاهش تلفات و هزینه برق مصرفی با کاهش شدت نور، استفاده از شدت نور هفت لوکس در سالن پرورش جوجه های گوشتی دارای توجیه اقتصادی می باشد.

کلیدواژه ها

Blood parameters, Broiler chicken, Economic efficiency, Light density, Performance, بازده اقتصادی, جوجه گوشتی, شدت نور, فراسنجه های خون, عملکرد

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.