سنگ شناسی و خاستگاه سنگ های آتشفشانی پلیوکواترنر جنوب شرق نیر، جنوب استان یزد

  • سال انتشار: 1400
  • محل انتشار: مجله بلورشناسی و کانی شناسی ایران، دوره: 29، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_IJCM-29-2_013
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 231
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

شهزاد شرافت

گروه زمین شناسی، دانشکده علوم پایه، دانشگاه پیام نور، تهران، ایران

محمدرضا اسدالهی نژاد اناری

گروه زمین شناسی، دانشکده علوم پایه، دانشگاه پیام نور، تهران، ایران

چکیده

در جنوب شرق نیر و جنوب استان یزد، رخنمون­های بسیاری از آتشفشان­های اسیدی برونزد دار­ند که جوانترین تظاهرهای آتشفشانی منطقه با ترکیب داسیتی- ریوداسیتی را تشکیل داده­اند. این سنگ­ها از کانی­های پلاژیوکلاز، هورنبلند، بیوتیت و کوارتز تشکیل شده­اند­ و بافت­های جریانی و شیشه­ای ریز سنگی پورفیری دارند. بر پایه داده­های زمین شیمیایی، سرشت ماگمایی سنگ­ها آهکی قلیایی و غنی از عناصر سنگ دوست بزرگ یون (LILE) و تهی از عناصر با شدت میدان بالا (HFSE) است. این ویژگی به همراه الگوی جدایش یافته عناصر خاکی نادر و ناهنجاری منفی عنصرهای با شدت میدان بالا (Nb، Ti و P) بیانگر شکل­گیری ماگما در موقعیت­های وابسته به کرانه فعال قاره­ای است. مقادیر بالای SiO۲،Sr ، Sr/Y و La/Yb به همراه مقادیر پائین MgO، Yb و Y، سرشت آداکیتی پرسیلیس این سنگ­ها را نشان می­دهد. به نظر می­رسد که تشکیل ماگمای سازنده سنگ­ها پیامد ذوب بخشی خاستگاه گارنت آمفیبولیتی یا اکلوژیتی ناشی از دگرگونی سنگ­کره اقیانوسی فرورو نئوتتیس در پهنه برخوردی ایران مرکزی- عربستان در دوره نئوژن باشد.     

کلیدواژه ها

Plio-Quaternary volcanic rocks, calc-alkaline, adakite, Urumieh-Dokhtar magmatic arc, Yazd., سنگ های آتشفشانی پلیوکواترنر؛ آهکی قلیایی؛ آداکیت؛ کمان ماگمایی ارومیه دختر؛ یزد.

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.