بررسی نقش جدایش‎بلوری، آلایش‎پوسته‎ای و آمیزش ماگمایی در تشکیل توده‎های نفوذی میزبان فیروزه در معدن فیروزه- طلای دامغان، جنوب دامغان

  • سال انتشار: 1400
  • محل انتشار: مجله بلورشناسی و کانی شناسی ایران، دوره: 29، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_IJCM-29-2_009
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 253
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

امیر امام جمعه

گروه علوم زمین، دانشکده علوم طبیعی، دانشگاه تبریز، تبریز، ایران

احمد جهانگیری

گروه علوم زمین، دانشکده علوم طبیعی، دانشگاه تبریز، تبریز، ایران

محسن موذن

گروه علوم زمین، دانشکده علوم طبیعی، دانشگاه تبریز، تبریز، ایران

چکیده

توده‎های نیمه عمیق دیوریتی، گرانودیوریتی و گنبد ریولیتی در معدن فیروزه- طلای دامغان به سن ائوسن در غرب کمربند ماگمایی ترود-چاه شیرین، توالی‎های آتشفشانی ائوسن پیشین را قطع کرده‎اند. نتایج این پژوهش نشان می‎دهد که هر سه توده هم خاستگاه هستند و ماگمای مادر آن­ها در صعود به دلیل فرآیندهای جدایش بلوری، آلایش پوسته­ای و آمیختگی ماگمایی سبب ایجاد ماگماهای گرانودیوریتی، دیوریتی و ریولیتی شده ‎است. جدایش الیوین، زیرکن، کلینوپیروکسن، پلاژیوکلازکلسیم و هورنبلند در تشکیل ماگمای گرانودیوریتی نقش موثری داشته اند. آلایش پوسته‎ای و جدایش آپاتیت و پلاژیوکلاز کلسیم مهمترین نقش را در تشکیل ماگمای ریولیتی داشته است. فلدسپات پتاسیم تا آخرین مراحل جدایش حضور داشته است. در کنار شواهد صحرایی، وجود سوزن‎‎های آپاتیت، خوردگی و منطقه‎بندی معکوس و نوسانی در پلاژیوکلاز‎های دارای منطقه بندی، نوع برونبوم و شواهد زمین شیمیایی سنگ کل (نسبت­های Nb/Y  و Nb/Zr به Nb،Rb/Sr  و  Sr/Zrبه Ti/Zr وRb به Rb/Sr) آمیختگی ماگمایی بین ماگمای گرانودیوریتی با ماگمایی مافیک را تایید می‎کند.     

کلیدواژه ها

Granodiorite, Damghan, magma-mixing, fractional crystallization, crustal assimilation., گرانودیوریت؛ آمیختگی ماگمایی؛ جدایش بلوری؛ آلایش پوسته ای؛ دامغان.

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.