ارزیابی شبیه سازی FDS در تخمین سرعت بحرانی برای حریق حوضچه ای کوچک مقیاس در تونل منحنی

  • سال انتشار: 1400
  • محل انتشار: فصلنامه مهندسی حمل و نقل، دوره: 12، شماره: 4
  • کد COI اختصاصی: JR_JTE-12-4_006
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 365
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

یحیی شمس

مهندسی معدن، دانشکده مهندسی معدن، نفت و ژئوفیزیک

فرهنگ سرشکی

مهندسی معدن - دانشکده مهندسی معدن، نفت و ژئوفیزیک- ایران

رضا خالوکاکائی

دانشکده مهندسی معدن، نفت و ژئوفیزیک، شاهرود

چکیده

تخمین صحیح سرعت بحرانی از مسائل پیچیده در طراحی ایمنی تونل­ها است. چون سرعت بحرانی نباید از مقدار واقعی، بیشتر یا کمتر باشد برآورد آن پیچیده است. شبیه­سازی کامپیوتری در مطالعه حریق از اهمیت ویژه­ای برخوردار است. هدف این مقاله مقایسه نتایج حاصل از شبیه­سازی نرم­افزار FDS در تخمین دو پارامتر مهم HRR  (آهنگ رهایش گرما ) و سرعت بحرانی در تونل منحنی با مقادیر حاصل از آزمایش­های تجربی کوچک مقیاس است. ابتدا تحلیل حساسیت شبکه­بندی وتاثیر آن در تخمین میزان HRR بررسی شده است که نتیجه آن بیانگر تاثیر قابل توجه ابعاد شبکه­بندی در تخمین صحیح HRR و لزوم دقت در انتخاب آن است. سپس تاثیر لبه­ حوضچه در تخمین HRR مورد ارزیابی قرار گرفت و مشخص شد که نبود لبه حوضچه حدود ۳۰% سبب کاهش مقدار تخمینی می­شود. در بخش سوم نتایج حاصل از HRR مربوط به دو حوضچه با ابعاد معلوم مقایسه شد که در نتیجه نرم­افزار به صورت مناسبی قادر به تخمین HRR است.در انتها یک تونل منحنی کوچک مقیاس ساخته و با استفاده از تجهیزات فیزیکی، سرعت بحرانی در این تونل مشخص شد. نتایج حاصل از آن با نتایج شبیه­سازی FDS مقایسه و بررسی آن گویای دقت مناسب در تخمین سرعت بحرانی است. با در نظر داشتن این موضوع که سرعت بحرانی در تونل منحنی m/s ۹۲/۰ و در تونل مستقیم m/s ۸۲/۰ است می­توان دریافت که در صورت وجود انحنا، نیاز به سرعت جریان هوای بیشتری برای کنترل عقب­زدگی دود است در نتیجه سرعت بحرانی مورد نیاز در تونل با هندسه منحنی از تونل مستقیم بیشتر است.

کلیدواژه ها

حریق حوضچه ای, مدل سازی فیزیکی, آهنگ رهایش گرما, شبیه سازی FDS

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.