تحلیل عدم قطعیت مدل SWAP در یک مزرعه نیشکر با زهکشی زیرزمینی کنترل شده در کشت و صنعت شعیبیه

  • سال انتشار: 1400
  • محل انتشار: فصلنامه پژوهش آب در کشاورزی، دوره: 35، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_WRA-35-2_004
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 253
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

فرزین پرچمی عراقی

استادیار، عضو هیات علمی بخش تحقیقات فنی و مهندسی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان اردبیل (مغان)، سازمان تحقیقات،

عدنان صادقی لاری

گروه مهندسی آب، دانشکده کشاورزی، دانشگاه هرمزگان، بندرعباس، ایران.

چکیده

از آنجا که نتایج شبیه سازی های زراعی-هیدرولوژیکی با درجات مختلفی از عدم قطعیت همراه است، لذا ارزیابی عدم قطعیت آن ها حایز اهمیت است. تحلیل عدم قطعیت نتایج مدل های زراعی-هیدرولوژیکی می تواند اطلاعات مفیدی در خصوص درجه اطمینان از نتایج مدل فراهم آورد. در این بررسی، تحلیل عدم قطعیت کاربرد توزیعی مدل SWAP برای یک مزرعه نیشکر با زهکشی زیرزمینی کنترل شده (واقع در کشت و صنعت نیشکر شعیبیه، خوزستان) با استفاده از یک روش ترکیبی حاصل از تلفیق روش برآورد عدم قطعیت درست نمایی تعمیم یافته (GLUE) با گونه یکپارچه سازی شده الگوریتم بهینه سازی رفتار جمعی اجزا (UPSO) انجام شد. نتایج حاکی از تغییرپذیری قابل توجه مقادیر رفتاری پارامترهای واسنجی و ضرورت ارزیابی عدم قطعیت شبیه سازی های مدل SWAP بود. وجود ضرایب همبستگی قوی بین مجموعه پارامترهای رفتاری، مبین ضرورت واسنجی هم زمان پارامترهای مختلف مدل به ازای داده های اندازه گیری شده معیار متنوع بود. محدوده های عدم قطعیت پیش بینی ۹۵ درصد (۹۵PPU) محاسباتی برای شبیه سازی های هیدرولوژیکی (رطوبت خاک، نوسانات سطح ایستابی و جریان زه آب خروجی از زهکش زیرزمینی)، انتقال املاح (نیم رخ غلظت املاح آب خاک و شوری زه آب) و بیوفیزیکی (شاخص سطح برگ، عملکرد نی و عملکرد ساکارز) به ترتیب، بین ۸۰-۷۳%، ۵۸-۴۵% و ۱۰۰-۷۵% از کل داده های اندازه گیری شده (مشتمل بر هردو مجموعه داده های واسنجی و صحت سنجی) را با r-factor (نسبت متوسط ضخامت محدوده ۹۵PPU به انحراف معیار داده مشاهداتی متناظر آن) بین ۰/۸۳ تا ۰/۹۸، ۱/۴۳ تا ۱/۹۶ و ۰/۷۵ تا ۱/۱۱ در بر گرفتند. میزان ضخامت محدوده ۹۵PPU محاسباتی برای شبیه سازی های بیوفیزیکی در طول دوره شبیه سازی دارای روندی افزایشی بود.

کلیدواژه ها

برآورد عدم قطعیت درست نمایی تعمیم یافته, بهینه سازی رفتار جمعی اجزای یکپارچه, پارامترهای هیدرولیکی خاک, شوری خاک

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.